Azt gondolnánk, alapvető dolog, mégis sok mindenkinek nehezére esik kifejezni érzelmeit, és ez sok probléma forrása lehet. Miért olyan nehéz?

    Először is a tudatosítás miatt. Sok ember nem tudatosítja érzelmeit, vagy csak utólag.

Az első lépés érzelmeink kezelésében, kimutatásában a tudatosítás. Mikor az érzelmeinkről van szó, fontos, hogy ne csak úgy történjenek velünk a dolgok, hanem tudatosan jelen legyünk. Figyeljünk magunkra, és vegyük észre, ha megváltozott a lelkiállapotunk. Miről vehetjük észre? Automatikus gondolataink támadtak (például káromkodunk, vagy ujjongunk magunkban), testi reakcióink vannak (például gyorsabban ver a szívünk, gyorsabb a légzésünk, izzadunk). Ha észleltük a lelkiállapotunk megváltozását, a második lépés, hogy azonosítsuk az érzelmet. Boldogok vagyunk? Izgatottak? Csalódottak? Dühösek?

    A második nehézség az érzelmek kifejezésénél az érzelmek megfogalmazása, és ez már a tudatosításban is gondot okozhat. A férfiak nehezebben fogalmazzák meg az érzéseiket, mint a nők, mert evolúciós okok miatt a nők beszédkészsége fejlettebb. Szerepet játszik a család, a környezet is. Ha a szülők beszéltek érzéseikről, akkor a gyerek ezt könnyen megtanulta. Ha otthon gyakran megbeszéljük az érzéseinket, könnyebben fogalmazzuk meg azokat. Gyakorlással ez is fejleszthető. Figyeljünk magunkra és igyekezzünk minél többször, minél gyakrabban, minél pontosabban azonosítani az érzelmeinket. Meglátjuk, egyre könnyebben fog menni. Ez már maga a tudatosítás.

    A tudatosítás után lehetünk képesek bármit is kezdeni az érzelmeinkkel. Felhasználni, megélni, megváltoztatni, kifejezni.

    A kifejezés szóbeli formáját gyakorlással lehet gördülékenyebbé tenni. Ha elmondjuk, mit érzünk, mire gondolunk, azzal sok problémát megelőzhetünk, vagy a már meglévőket hatékonyan kezelhetjük. Bátran beszéljünk magunkról: segít egészségesen és boldogan élni az életünket.

    A szeretet és a negatív érzelmek kifejezésének körét bővebben kifejtem, ahol gyakorlati tanácsokat kaphatsz a mindennapokra.

 

Te könnyen kifejezed az érzelmeidet?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr131309577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása