Mindannyian boldogok akarunk lenni.  A boldogság elérése közvetett módon él célként bennünk.  Az emberek sok feltételt szabnak boldogságuknak. A feltétel lehet egy vagyontárgy (autó, pénz, ház, nyaraló) megszerzése, egy ember szeretete (élettárs, házastárs, barát, barátnő, szülők, nagyszülők, gyerekek) és elismerése, önmegvalósításunkhoz kapcsolódó feladatok végrehajtása (diploma megszerzése, jeles bizonyítvány, nyelvvizsga letétele, a megfelelő állás megtalálása, egyéb készségek elsajátítása) és egy sor más olyan dolog is, amelyek pillanatnyi vágyaink kielégülésével az örök boldogság illúziójával kecsegtetnek.

Miért ez a cikk címe, hogy a boldogság nyomában?

Azért, mert a fent említett célok elérésével, vágyaink kielégülésével csak pillanatokig, órákig, hetekig érhetjük el a boldogság állapotát. Aztán a pozitív érzések lecsengésével kialakul bennünk a hiány érzése, amely újabb célok kitűzésére sarkall bennünket. Rá kell jönnünk, hogy ezek a sikeres, néha sikertelen próbálkozások a boldogság elérésére kudarcra vannak ítélve. Amennyiben tévesen abban hiszünk, hogy a boldogság valakinek, vagy valaminek a sikeres megszerzéséhez köthető, akkor egész életünket végigrohanhatjuk keresvén a pillanatnyi eufóriát. Közben az élet elszalad mellettünk és mi elfelejtettük azt élvezni, mert mindig arra figyeltünk, ami még nincs, elfeledkezvén azokról az értékekről, amelyek már megvannak. Ezért úgy érezhetjük, hogy céljaink elérésekor csak a boldogság hűlt helyét találjuk.

Mi a titok?

A boldogság nem kívül, hanem belül van. Bár ezt már sok helyen olvashatta, hallhatta a kedves olvasó. Az elcsépelt, agyonrágott szavak mögött azonban ott rejtőzik az igazság. Ugyanúgy mi teremtjük a bőség, mint a hiány érzését. A saját boldogságunkat mi korlátozzuk, ha külső dolgokhoz kötjük. Az igazi szabadságot a feltétel nélküli boldogság jelenti. Ha függetleníteni tudjuk magunkat a körülményektől, akkor lehetünk igazán szabadok és érezhetjük jól magunkat a bőrünkben.

Ezért mondjuk ki hangosan, mosolyogva: „Most itt ebben a pillanatban minden feltétel nélkül boldog ember vagyok. Boldog ember vagyok, mert így döntöttem!” Jusson eszünkbe minden belső és külső értékünk is. Minden jó, amivel rendelkezünk. Gondoljunk az életünk boldog pillanataira. Éljük át újra őket. Ugye, hogy jobb kedvünk lett? Ha nem érezzük a meleg érzéseket mellkas tájékán, akkor ismételjük meg annyiszor, amennyiszer szükséges.

 Mi emberek szeretünk minden dolgot túlkomplikálni. Így van ez a boldogság keresésével is. Túl egyszerűnek tűnik, hogy bennünk legyen a kulcs (pedig így van). Helyette próbálkozunk egész életünk során, hogy egyszer majd megtaláljuk a boldogság forrását, valahol a külvilágban. Ha ez hosszú évek alatt mégsem sikerül, akkor már másoknak és önmagunknak sem ismerhetjük be sikertelenségünket. Azt mondhatjuk, hogy boldogok vagyunk, mert végül is elértük ezt meg ezt a dolgot és ilyen esetben az embernek illik örülnie. Ahogy olvassuk ezt a cikket, már meg is születhetnek agyunkban a gátló, kritizáló és ellenséges gondolatok, amelyek megmagyarázzák, hogy miért ne így legyünk boldogok. A valóság azonban az, hogy a természet már korábban orvosolta ezt a problémát, amelynek a neve: szabad akarat. Akaratomban és hatalmamban áll, hogy jól érezzem magam. Hatalmamban áll megálljt parancsolni a kétkedő gondolataimnak. Mert ezek is én vagyok.  Tanuljuk meg függetleníteni érzéseinket a külvilágban történtektől. Ez azt is jelenti, hogy nem a külvilág mondja meg nekem, hol és mikor, kivel és milyen anyagi körülmények között kell vagy lehet boldognak lennem. A módszer egyszerű, de alkalmazását tanulnunk kell, amely lehet, hogy nem megy 1 perc alatt. Persze, ha van kitartásunk életünk végéig a külvilágban keresni a boldogságot, akkor szánhatunk egy-két hetet, hónapot a belső boldogság forrásának megtalálásához is? Nincs itt kérem semmi hókusz-pókusz. Csak mi vagyunk, a gondolataink, a döntéseink és a boldogságunk!

Számodra mi jelenti a boldogságot?

Amennyiben igazán boldog embernek érzed magas hogyan sikerül a boldogság érzését fenntartanod?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr531343647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása