A daganatok kezelésére a modern orvostudománynak számos eszköze (sebészeti beavatkozás, kemoterápia, sugárkezelés, valamint immunterápiás lehetőségek) van, bár ezek hatékonysága a daganat típusától, méretétől és elhelyezkedésétől, valamint a beteg személyétől (életkor, fizikai állapot) függően is (erősen) változhat. Az orvosi munka célja a testi szintű gyógyulás, elsősorban a tumor sejtjeinek elpusztítása, eltávolítása az emberi szervezetből.

Rákbetegekkel való munkánk során megfigyeltük, hogy az orvosi kezelések hatékonysága a fent említett tényezőkön kívül függhet még a beteg érzelmi állapotától, a kezelésbe vetett hitétől, az „élni akarásától” is. A pszichoterápia a rákos betegek számára érzelmi támogatással, pozitív megerősítésekkel szolgálhat és a korábban említett testi gyógyítás mellett a lelki „felépülést” segíti. Bár számos esetben a pszichoterápia önmagában segített a rákos betegek gyógyulásában. Feltételezzük, hogy a gyógyításba vetett „fanatikus”, ellentmondást nem tűrő, (kívülről) befolyásolhatatlan hit (megfelelő mederbe terelve, amely történhet pszichológiai, természetgyógyászati és orvosi módszerekkel) teljes gyógyuláshoz vezethet.  A hit testre gyakorolt működési- és hatásmechanizmusa a mai napig nem teljesen ismert. Csak azt tudjuk, hogy megmagyarázhatatlan, néha "csodaszámba menő"  felépüléseket eredményez a rákos betegségből. A külső környezetből érkező (csak a pozitívan megerősítő) szuggesztióknak (szakemberek, család, betegtársak, társadalmi közfelfogás) és az önszuggesztiónak is hatalmas szerepe lehet az egészség visszanyerésében. A környezetből jövő pozitív szuggesztiókra példa a következő néhány mondat "Meggyógyulsz!, Te olyan erős vagy, könnyen leküzdöd a betegséget!, Ha a szomszédnak sikerült, akkor neked 100%, hogy sikerülni fog!, Mások is meggyógyulnak ebből a betegségből!" A környezetből jövő negatív szuggesztióra példa:" ÉS nem félsz a haláltól?, Nem akarok hazudni önnek, de elég rosszak az esélyei az életben maradásra!, Sajnálom, de nem tudunk önnek segíteni! Önszuggesztióra pozitív példa: mikor sokszor ismételjük mély hittel és meggyőződéssel: "Egészséges vagyok, egészséges vagyok! vagy A testem erős és elpusztítja a betegséget!". Negatív példa: " Nem akarok meghalni!, Nem tudom megcsináni!, Nem bírom tovább! elegem van az egészből! Mi van, ha nem tudok meggyógyulni!, Mi van, ha rám nincs olyan jótékony hatással a kezelés, mint másokra?".

Véleményem szerint a pszichológia szerepe a lelki okok feltárásában és azok feldolgozásában, az elfojtott érzelmek megélésében, értelmezésében és a megfelelő életmódbeli változtatások beteg részéről történő meghozatalában és fenntartásában kell, hogy megjelenjen. A káros viselkedésminták megváltoztatása a pszichoterápiás munkában nemcsak az egészség megszerzésében, hanem annak megőrzésében is szerepet játszik. Valamint egyfajta prevenciós lehetőség a betegség későbbi kiújulása ellen.  A rák elleni csodagyógyszer szerintem elsősorban bennünk található, amely az egyes gyógyászati módszerek megfelelő szintű együttműködésével és jótékony hatásainak szintézisével kiegészülve segítheti, illetve erősítheti fel legjobban testünk öngyógyító mechanizmusát. Ebben a munkában kiemelt szerep jut a pszichoterápiának.

A bejegyzés trackback címe:

http://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr261493203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.11.03. 21:08:52

Teljes mértékben egyetértek a fentiekkel. Számos példát hallottam már arról, hogy valakinek nem árulták el, hogy rákos, megműtötték és teljesen felgyógyult. Ha az ember beleéli magát abba, hogy beteg, nem sok esélye marad...