vmp 2009.12.16. 17:51

Tüdőrák

A tüdőrák a tüdőben kialakuló és növekvő daganatot jelöli. Primer daganatként a hörgőkben, illetve a szivacsos állományban alakul ki.  Gyakori áttéteként jelenik meg az emlőráknak, illetve az emésztőrendszer daganatos betegségeinek. A daganatos sejtek káros elburjánzásának következtében a tüdő funkcionális működése kerül veszélybe és válhat végzetessé. A daganat térfogatának növekedése nehézkessé teszi a légzést (folyamatos fájdalmat okozhat).

Korai tünetek között tartjuk számon a mellkasból származó fájdalomérzetet, a köhögést ( a köhögés során megjelenő vért a köpetben), a légszomjat, valamint a nehézkes lélegzetvételt. A betegség későbbi stádiumaiban a rekedtes hang, a sápadtság, a folyamatossá váló vérköpet megjelenése, a fáradtság, a vérszegénység, az étvágytalanság és ennek következtében gyors testsúlycsökkenés jelenik meg.

A jelenleg alkalmazott orvosi eljárások között találjuk a műtéti beavatkozást, a kemoterápiát, a sugárkezelést, a daganatos érképződés befolyásolását, valamint az EGFR kezelést.

Mit üzen a rákbetegség akkor, ha a tüdőben jelenik meg?

A tüdő jelképezi (a testszimbolika tudománya alapján) a kapcsolatainkat (kapcsolataink magunkkal, a környezetünkkel), a kommunikációnkat, valamint a szabadságunkat. Amikor a tüdőben megjelenik akár primer módon, akár áttétként a daganat, akkor ezek közül sérül valamelyik vagy több is egyidejűleg.

Mi a megoldás?

A megoldás ezek alapján „kézenfekvő”, de a megvalósítás, mint minden betegségnél itt sem megy a mi aktív részvételünk nélkül. Hozzátenném egyelőre nem is megy egyikről a másik napra.

 

1.       Kapcsolatok: az emberi kapcsolatainkban héttérbe szorulunk, mert könnyen „behódolunk” mások akarata előtt. „Szívesen” háttérbe szorítjuk magunkat, mivel ez látszólag nem okoz számunkra kellemetlenségeket. Könnyen befolyásolhatóak vagyunk a külvilág által. Könnyen azonosulunk azokkal a tulajdonságokkal, képességekkel, amelyeket mások (számunkra érzelmileg fontos, vagy általunk nagyra értékelt emberek) ragasztanak ránk. Sok a „számukra nem előnyös” emberi kapcsolatunk. Ezen mihamarabb változtatnunk kell. A „belső tökéletességünket” kell, hogy megtaláljuk saját magunkban. Erre az a legegyszerűbb megoldás, ha a figyelmi fókuszt a külső környezetről befelé irányítjuk. Figyeljük saját magunkat, a belső érzéseinket. Figyeljük a saját lélegzetünket, a saját szívdobogásunkat. Ez könnyen megtartja a figyelem irányát és segíti a koncentrálást saját magunkra. Fogadjuk el, hogy csak mi emberek játsszuk ezt a társasjátékot, hogy ki mennyire értékes. Van egy jó hírem: mind egyformán értékesek vagyunk! Senki se több a másiknál, se kevesebb. A manipuláció eszköze az, amikor mások el akarják hitetni velünk, hogy mi kevésbé vagyunk értékesebbek. Vagy a mi alacsony önértékelésünk eredménye, hogy mindenkit jobbnak és értékesebbnek látunk saját magunknál. Létesítsünk olyat baráti és emberi kapcsolatokat, amelyekben jól érezzük magunkat. Ami nem működik, azt nem kell erőltetni.

2.       Kommunikáció: a tüdőre szoktuk kollégáimmal azt mondani, hogy a „titok szerve”. A tüdőrákosok között sok olyan ember van, aki titkolja saját érzéseit, véleményét, magában tartja sérelmeit, fájdalmait. Talán eljött az idő, hogy kimondjuk azt, amit akarunk. Mondjuk ki azt, amit szeretnénk, és mondjuk ki azt is, ami fáj, vagy rosszul esik. Képviseljük saját magunkat! Már nem vagyunk gyerekek! Senki nem fogja számunkra kitaposni a „boldog” élethez vezető utat. Ismerjünk meg egy új mondást: „Néma felnőttnek a szerettei sem értik meg a szavát!”.

3.       Szabadság: Ez szorosan kapcsolódik az előbbi kettőhöz. Ha mi irányítjuk a saját életünket, akkor jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ha nincs titkolnivalónk, akkor szabaddá válunk. Ha felvállaljuk a konfliktusokat saját érdekeinket követve, akkor megoldjuk az elvarratlan szálakat. Mindez megkönnyebbülést hoz az életünkbe. Az élet így válik könnyebbé, mert a nehézségeket eldobjuk magunktól (azáltal, hogy megoldjuk őket).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr811602650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása