Ez is egy olyan dolog, ami mindannyiunk számára ismerős. Mindenki szokott halogatni ezt-azt, a kérdés az, hogy milyen fajsúlyú dolgot halogatunk, és meddig.

Az udvar felsöprését? A gyerek biciklijének megjavítását? Mosogatást? A karácsonyfa leszedését? Banki ügyintézést? Egy kínos beszélgetést? Egy régi barát felhívását? Egy bocsánatkérést? Egy válást/szakítást?

Pár napja? Hetek óta? Hónapok óta? Évek óta?

És hogy érzed magad, ha a megoldandó feladatra gondolsz? Csak legyintesz amolyan patópálosan, vagy erősen szorongsz, és bűntudatod van? Nahát, itt az ideje nekiállni!

Miért halogatunk?

  1. Nem fontos a tennivaló. Valaki egyszer azt mondta, az a dolog, ami nem oldódik meg 5 nap alatt magától, nem is fontos, nem kell vele foglalkozni… Na ezt azért ne játsszuk el a munkahelyünkön túl gyakran, de van benne némi igazság. Vannak dolgok, amik nem fontosak, csak mi gondoljuk azt, vagy valaki más fújja fel, és másnapra kiderül, hogy nem is kellett volna foglalkozni vele. Ez a legegyszerűbb eset, hiszen ilyenkor a halogatás még a javunkra is válik.
  2. Kellemetlen az ügy. Egyezkedni kéne a szomszéddal, vagy ügyintézővel, volt feleséggel. Talán valaki mást kellemetlenül fog érinteni a működésünk. Vagy konfliktus-gyanús, és azt sem sokan vállalják be szívesen.
  3. Macerás az elintéznivaló. Elő kell hozni, meg kell takarítani, meg kell szerelni, le kell vágni az ágakat, rendezni kell, át kell válogatni, le kell fűzni, meg kell keresni…. Még bele se kezdünk, már el is fáradtunk. Jó lesz az jövő héten is, nem?
  4. Időigényes, vagy túl sok. Embernyi irathalom az asztalon. Egy autó és két bicikli, amit le kell mosni. Háromnapnyi mosogatnivaló. Száz hektár virág, amit ki kell ültetni. Kétszáz tétel, amit meg kell tanulni. Egy udvarnyi láda, amit be kell hordani. Két hét alatt felszaporodott mosatlan ruha. Százötven javításra váró dolgozat. Ami visszaüt ebben a típusban, az az, hogy egyre gyűlik, minél tovább halogatjuk.
  5. Nemszeretem. Útálok mosogatni, takarítani, unalmas tárgyakat magolni, még unalmasabb számlákat rendezni. A szép ebben, hogy relatív: vizsgaidőszakban a vasalás is kellemes kikapcsolódás…

Mi az ellenszer?

  1. Lebegjen a végeredmény a szemed előtt! Ha erre koncentrálsz, és nem a munka nagyságára, akkor sokkal könnyebb megcsinálni. Ha állandóan azt számolgatod, mennyi időbe telik, vagy milyen nagy a halom, akkor azzal csak előre lefárasztod magad. Tök fölöslegesen.
  2. Csak csináld! Csak kezdd már el. Minél előbb kezded el, annál előbb leszel kész vele, és nézz szembe vele: előbb vagy utóbb úgyis meg kell csinálni.
  3. Jobb lesz utána. Nézd az előnyöket. Meg lesz varrva a függöny, tisztaság lesz a konyhában, rend lesz a garázsban, helyreáll a lelki béke, le van tisztázva egy ügy… Milyen jó érzés, nem?
  4. Oszd kisebb részekre! Egyszerre csak egy lépcsőfokot lépj, bontsd a tennivalót kisebb részfeladatokra. Edények beáztatása, ruhák kiválogatása, tételek kijegyzetelése, ügyintézéshez szükséges papírok összeszedése… Lehet, hogy mire egy részfeladatok megcsinálsz, rájössz, nem is olyan nagy a feladat, mint vártad, és akár egyszerre túllendülsz rajta.
  5. Motiváld magad! Tűzz ki valamit, amivel majd jól megjutalmazod magad, ha végeztél a problémás dologgal. Mondjuk, ha elrendezted a bankban a dolgod, utána beülsz valahová egy sütire/kávéra, ha végeztél a kamra lomtalanításával, utána egész este pihensz. Ha megvagy a locsolással, jöhet egy fröccs. Ha kész a kocsimosás, megnézed a kedvenc filmed. Ha végzel a vizsgákkal, megveszed a régen kinézett könyvet/számítógépes játékot. Csak kreativitás kérdése, és egyből mennyivel könnyebb megcsinálni azt, amit már régóta halogatsz!
  6. Kérj segítséget! Szokj le arról, hogy mindenki helyett te dolgozol, és ha tudsz, kérj segítséget (ne várd, hogy mások felajánlkozzanak)! Ezek a szívességek amúgy is viszonozhatók. Te segítesz rendszerezni az iratokat, aztán én segítek zöldséget pucolni. Társaságban mindent jobb és könnyebb csinálni, még ha nem is túl gazdaságos két ember energiáját pazarolni egy dologra. Milyen buli együtt ültetni a virágokat, és közben jókat sztorizni, nosztalgiázni? Mennyivel jobb kettesben kivárni a sort a hivatalban? Ugye, hogy könnyebb a tanulás, ha valakivel meg tudod vitatni a kérdéses pontokat, majd visszakérdezitek egymástól az anyagot? Hajrá!

     

    Halogatni arany? Te mit halogatsz éppen?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr621654774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása