VKI 2010.01.20. 20:02

Mit szeretsz csinálni?

Mondd meg nekem, mit szeretsz csinálni!

Ne azt mondd, hogy tévézni! A vasalás sem jó, az munka. Olvasni, az már egy fokkal jobb, de tudom, hogy kreatívabb vagy ennél. Mondjuk, hogy van egy szabadnapod, egyedül, vagy a családdal. Mi az a 10 dolog, amit szeretnél csinálni?

Kirándulni? A konyhában kísérletezni? Üveget festeni? A számítógépen játszani? Kiscicát simogatni? Társasjátékozni? Képeket nézegetni? Autót vezetni? Takaróba burkolózva kakaót inni? Múzeumba menni? Zenét hallgatni? Agyagozni? Kutyát sétáltatni? Fürdőbe menni? Táncolni? Szeretkezni? Régi kedvenc filmeidet nézni? Teázni? A gyerekeket dögönyözni? Horgászni? Barátokkal nevetgélni? Újságot olvasni? Kávézgatni? Szaunázni? Grillezni? Hógolyózni? Úszni? Nézni a tűz ropogását? A szabadban köszönteni a naplementét? Délben reggelizni? Masszázsra menni? Kertészkedni? Kártyázni? Sütiket kóstolgatni egy új helyen? Soroljam még???

    Minden nap csinálj valamit, amit csak te szeretnél, ami csak neked jó, amit csak magad miatt csinálsz!

Te mit szeretsz csinálni?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr631688460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koppanyi 2010.02.07. 18:26:51

Bocsánat, de a többivel ellentétben nem értem ezt a cikket. Ez valahogy kapcsolódik a célkitűzéseinkhez?

Például a tévézés nem jó - az indoklás szerint azért, mert nem kreatív elfoglaltság -, de a „régi kedvenc filmjeimet nézni” már az?

(Megjegyzés: elég zavaró, hogy az oldal gyakori automatikus frissítése miatt elszállt a hozzászólásom, ezért a szöveget kénytelen voltam wordben írni)

VKI · http://raknelkul.blog.hu 2010.02.08. 08:13:52

@koppanyi: Igen, ez a cikk nem tartalmaz hosszú bevezetéseket és megyarázatot. Ezt most itt röviden pótolom: a többi cikkben már kifejtettük, hogy a lelki problémákkal küzdők - köztük leginkább a rákbetegek - lemondanak saját igényeikről, életükre jellemző az örömtelenség, mert már nem a saját igényeikre fordítják a figyelmet, mindig máséra. Az évek során el is felejtik, hogy mi az, amit szeretnek. Amikor megkérdezzük őket a terápia során, általában 3 (!) választ hallunk: tévézés, olvasás, valamilyen házimunka. A tévézés és az olvasás azért "nem jó", mert azt általában csak rámondják. Túl általános, nincs mögötte tartalom, ha érted, mire gondolok. Persze, jó a tévézés és az olvasás is, nem az a kérdés, hogy kreatív-e vagy sem, hanem hogy valóban maga miatt csinálja-e valaki, valóban van-e öröm mögötte, vagy csak általános, automatikus cselekvés (beül vki a tévé elé este 6-8-ig, de nem jelent sem kikapcsolódást, sem örömöt, sem igényeinek kielégítését). Ezért jó, ha kedvenc filmek nézését mondja valaki, vagy a kedvenc sorozatát mondjuk... Biztos te is érzed a különbséget, hogy milyen érzés fölkelni a széből, miután az egyik rég látott, kedves filmet nézted meg, vagy csak ledobtad magad a tévé elé. Vagy elővenni az egyik kedvenc könyved, összehasonlítva azzal, mikor semmitmondó magazint lapozgatsz unaloműzőként.
A kreatív itt nem a cselekvésre vonatkozik, hanem annak a "kitalálására", hogy mit szeret csinálni. Ne három dolgot kaparjunk össze nagy nehezen, hanem minimum 10-et mondjunk kapásból!
Remélem, sikerült a kérdésekre választ adnom, a félreértések kröüli homályt eloszlatnom.

koppanyi 2010.02.10. 01:03:47

Köszönöm, most már világossá vált, hogy ezen tevékenységeket lehet szórakozásra és pusztán unaloműzésként is használni. Nyilván ez utóbbi nem akkora élmény, mivel gondolat elterelőként van értelme.
Nekem nincs kapcsolatom a rákkal, de úgy érzem, hogy ugyanúgy nincsenek értelmes céljaim. Természetesen ha tehetem, szeretek utazgatni, a barátaimmal moziba menni, megnézni valamelyik kedvenc sorozatomat, fórumokat, blogokat olvasni az interneten, néha kereskedni a tőzsdén… De nem szeretem például a munkámat, sőt, kifejezetten boldogtalan vagyok amiatt, hogy megint bent kell töltenem 8 órát, és mindig ugyanazt a pár, nem túl felemelő, egysíkú tevékenységet kell csinálnom. Ugyanolyan menetrend szerint telik minden nap, szinte fullasztó, és már alig várom a munkaidő végét… Ugyanakkor tudom, hogy sok állástalan megbecsülne egy ilyen munkahelyet, és azt is, talán az én hozzáállásommal lehet a gond, no meg a csapatmunka sem az erősségem.

Most, hogy leítam ezeket, egy kicsit megkönnyebbültem – legalább ennyi haszna volt -, de egy hasznos célt mindenképp találnom kell, méghozzá minél hamarabb.

VKI · http://raknelkul.blog.hu 2010.02.10. 07:51:59

@koppanyi: Köszi, hogy leírtad, örülök, hogy jót tett! :)
A munkáddal kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy ha maradsz, akkor tudd, hogy mért csinálod, lebegjen előtted a cél, legyen miértje az "áldozatnak". És valóban erősítsd azokat a dolgokat, amit szeretsz csinálni, csinálj valamit minden nap, amiben kedvedet leled, próbálj ki új dolgokat, hátha lesz egy új kedvenc. Nem fontos, hogy hasznos legyen, a lényeg, hogy örömet okozzon számodra!
Hajrá!!! :)
Szép napot!
süti beállítások módosítása