Van pár gondolat, amit úgy érzem, mindenképpen tudnod kell, mielőtt pszichológushoz fordulsz. Gyakran találkozunk azzal, hogy kliensek úgy jönnek el hozzánk, ezekkel nincsenek tisztában. Mást várnak, más a hozzáállásuk, és megnehezíti a közös munkát, ha ezeket nem tisztázzuk.

 

1. Nem vagyunk varázslók. Nincsen hétmérföldes csizmánk és nincsen varázs-süvegünk. Nem fogunk ráolvasni a kliensre, aki ettől egycsapásra meggyógyul. Mi szeretnénk a legjobban, de az univerzum törvényei nem így működnek.

A gyógyulásért neked is tenned kell. Mi meg tudjuk mondani, hogyan tudod elérni a céljaidat, eszközöket adunk a kezedbe, visszajelzünk, hogy jó úton haladsz-e, vagy letértél a gyógyulás útjáról. De neked kell kitűzni a céljaidat, neked kell a gyakorlatokat elvégezni, neked kell magadba nézni, neked kell változni. Mi melletted állunk, bíztatunk, mutatjuk az utat, de végül neked kell rajta végigmenned.

Vannak módszerek, melyek egészen jól működnek a kliens közreműködése nélkül is, sőt akár csodaszámba menő gyógyításokat eredményeznek. Szuper, például, ha időt akarunk nyerni, vagy nagyon súlyos állapotból akarunk kihúzni valakit, de sajnos végleges megoldásként nem jók. Elárulok egy titkot: ha nem teszed bele magad, ha nem változol, ha nem vállalod a felelősséget a saját életedért, akkor a probléma vissza fog térni. Mert az a TE problémád, nem véletlen kaptad az élettől: valamit tanulnod kell, változnod, fejlődnöd, valamit másképp csinálni. Letértél egy útról, ami az egészség, boldogság, harmónia útja, és az élet vissza akar terelni. Ha a te közreműködésed nélkül gyógyítanak meg, az még mindig csak tüneti kezelés. Az okot kell megváltoztatni, és azt csak te tudod megtenni, mi segíteni tudunk benne.

 

2. Egy alkalom nem lesz elég. Néha eljön kliens a terápiára úgy, hogy azt gondolja, ez az egy beszélgetés elég volt. Hát nem. Ez nem az a buli. Az életben sok minden instanttá vált, a terápián a feszültséged azonnal oldódni fog, az összes problémád nem.

A probléma sem 2 órahossza alatt alakult ki, hát megoldani se tudjuk ennyi idő alatt. Még csak nem is 3-4 alkalom alatt, főleg, ha komoly, súlyos betegsége van a kliensnek. Minden terápia során évekre nyúlunk vissza, mikor a probléma gyökerét keressük. Vannak, akik tíz éve érzik, hogy valami nincs rendben, évek óta szenvednek betegségtől, hosszú idő óta nem boldogok. Miért gondolják, hogy ezt egy alkalom alatt meg tudjuk oldani?

A terápia hossza abszolút egyénfüggő. Mennyire tudod felismerni a problémákat, mennyire tudsz tenni a változásért, mennyi motivációd van, mennyire hiszel magadban, ezek döntik el a gyógyulás idejét, de befolyásolja a betegség típusa, vagy fennállásának időtartama. Van, aki 3 hónap alatt felszámolta szervezetében a rákot pszichoterápia és vizualizáció segítségével! Jelentős, látványos, komoly változások érhetők el ennyi idő alatt is. Általánosságban annyit mondhatok, hogy elsősorban neked jó, ha a terápia fél év – egy évig tart, heti – kétheti rendszerességgel. Mondjuk, ha egy kliens fél év alatt eltüntette a depressziós tüneteit, egy év alatt felszámolta a rákot, vagy megállította az autoimmun betegségét, akkor érdemes utána még pár hónapig folytatni a terápiát, mert a tüneti változások mögött a lelki változások húzódnak, ezeket kell annyira elmélyíteni, hogy azok egy életre szóljanak, és ne essen vissza a kliens a betegségbe. Nem kell életünk végéig terápiára járni – nem is ez a cél –, bár azt is lehet.

 

3. Aki pszichológushoz jár, nem hülye. Sőt, bölcs, amiért fölfedezte, hogy a lelkének is kell ápolás. Eljárunk rendszeresen fogorvoshoz, az autónkat elvisszük szervízbe bizonyos kilométer után, akkor pszichológushoz járni mért lenne ciki?

Lehet, hogy rákbeteg, és tudja, hogy a betegségéért ő a felelős, ő tudja megváltoztatni, meggyógyítani magát, csak a megfelelő módszerekre van ehhez szüksége, amit mi a kezébe tudunk adni. Lehet, hogy párkapcsolatában gondjai vannak, s úgy érzi, problémái a gyerekkorából erednek; szakemberre van szüksége, hogy ezekkel szembenézzen, s feldolgozza őket. Lehet, hogy életvezetési tanácsokat, útmutatást akar kérni, mert fejlődni szeretne, s ki máshoz is fordulna, mint egy pszichológushoz. Lehet, hogy csak nincs, aki meghallgassa, csak ki akarja panaszkodni magát, de esze ágában sincs a párkapcsolatát, vagy baráti kapcsolatait terhelni ezzel. Lehet, hogy alkalmazottait akarja fejleszteni, s ezzel vállalkozásába fektetni, így a legjobb, ha a munkahelyi tréninget pszichológussal végezteti el. Lehet, hogy tanácstalan a gyereknevelést illetően: a legegyszerűbb, ha a pszichológustól kap hiteles visszajelzéseket.

Akárhogy is, pszichológushoz járni nagyon is okos dolog, ezt fejlettebb országokban már régen tudják, és inkább a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, mint a már meglévő gond helyrehozására.

 

4. A lelki (és így testi) egészség nem drága. Nem is olcsó, az igaz. De gondolj bele, hogy ha beteg vagy, mennyi pénzt adsz ki a műtétekre, orvosokra, gyógyszerekre… Főleg, ha évekig, esetleg életed végéig kell fizetned.

A testi bajokat mindig megelőzi a lelki nyavaja. Ha tudatosan élsz, akkor észreveszed, hogy valami nincs rendben. Nem vagy boldog; olyan helyzetekben találod magad, ami nem jó neked; olyan viselkedésformák jellemzőek rád, amelyek régebben nem voltak, nem a jó irányba mutatnak, vagy akadályoznak dolgokban. Ha ilyenkor rááldozol, és rendbehozod a lelki problémákat, akkor akár egész életedre elköszönhetsz a nagy gondoktól, amiket ne tudnál egyedül megoldani. Ha csak legyintesz, és nem nézel szembe azzal, hogy változtatnod kell, akkor az élet már nem szépen fog szólni, hogy ne így, vagy ne úgy, hanem csúnyán figyelmeztet. Minden, kivétel nélkül minden kliens meg tudja mondani, hogy igen, a komoly lelki, vagy testi problémáinak milyen előzményei voltak, és mióta tudja, hogy segítségre lenne szüksége. Akkor kérdem én, nem lett volna okosabb akkor nekimenni? Olyan ez, mintha a fogaink rendbehozatalát halasztgatnánk, mert drága. Igen, nem olcsó, de ha később megyek, még drágább lesz, mert a probléma is nagyobb. Szóval ne ezen spórolj, mert később visszaüthet, és akkor azt kívánod, inkább rááldoztál volna a lelki egészségre még idejében. De legalább ha már eljöttél, rászántad magad, tudod, hogy a jó úton vagy, szánd rá a pénzt is, ne hagyd abba anyagi okokból, egyszer ne ezen spórolj. A lelki egészséged nem lehet drága! 

 

Te is így gondoltad ezeket?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr721744704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása