VKI 2010.03.08. 18:19

Szeretlek

Mikor mondtad utoljára életed párjának, gyerekednek, szüleidnek, barátaidnak? Ha percekig kell gondolkodnod rajta, akkor bizony van mit fejlődnöd e téren.

 Van, aki még soha nem mondta ki; van, akinél évekbe is beletelik, amíg egyszer kimondja; van, aki ünnepnapokra tartogatja…

 Általában vagy nem tudja kimondani (azt hiszi legalábbis), vagy téves hiedelmei vannak a szeretlek szó kimondásával kapcsolatban („ha sokszor mondjuk, elcsépeljük”, „férfiatlannak fog tartani a barátnőm”, „elbízza magát a párom”, „el fog hagyni a pasim”, „felnőtt ember már nem mond ilyeneket a szüleinek”, „ki fog nevetni a gyerekem”).

 Gondolkodj el rajta, te mért nem mondod ki! Soha nem mondtad ki, és azt hiszed, nem is tudod? Korlátozó hiedelmeid vannak ezzel kapcsolatban? Neked sem mondták a szüleid, vagy a szerelmeid?

 Gondolkodj el rajta, hogy a hiedelmeid honnan erednek, és érvényesek-e (még)!

Változtasd meg az elavult, ésszerűtlen, korlátozó hiedelmeket. Akár gondolatban, akár úgy, hogy leírod ezeket a korlátozó gondolatokat, és melléírod a pozitív gondolatot, mondjuk így:

„El fogom ijeszteni a pasim.”  „Ha attól megijed, ha hallja, hogy szeretik, akkor jobb is, ha megy.”

„Zavarba hozom vele a fiamat/lányomat.” „Ha a megfelelő helyen és időben mondom neki, hogy szeretlek, akkor nem jön zavarba, sőt, örülni fog neki. Én is örültem volna, ha többet mondják a szüleim.”

 Miután felszámoltad a kétségeidet, jöhet a terepgyakorlat.

Ha nem megy még a kimondás, tedd másképp: írj sms-t, írj cetlit, írj levelet. Még el is lehet mutogatni.

Ha már természetessé vált, hogy a másik tudatára hozod, hogy szereted, akkor bátran jöhet a kimondás is. Nem kell, hogy ünnepélyes hangulat legyen, ne várj a pillanatra, csak mondd ki!

Nézz rá, és legyél biztos benne, hogy ő is rád figyel.

 Ne arra gondolj, mit mond a másik, vagy hogyan reagál. Ne elsősorban miatta, hanem magad miatt tedd meg. Ha nem viszonozza, az sem baj, de ha igen (akár verbálisan, akár nonverbálisan), akkor teljes a boldogság, és érezheted, hogy tettél valamit a kapcsolatotokért, és magadért.

 Te ki tudod mondani, hogy szeretlek?

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr811821782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerome-Jumper 2010.09.25. 22:51:12

Válasz az uccsó kérdésre...: Nem...nem tudom kimondani...:(
süti beállítások módosítása