Igen arra gondolok, mikor lefekvés előtt végiggondoljuk az aznapi történéseket, sikereket, kudarcokat, kérdéseket. Vagy éppen a másnapi tárgyalás, meeting, vizsga, dolgozat, sportverseny miatt izgulunk. A gyomrunk gyorsan összerándul, elkezd bizseregni a testünk. A pulzusszám emelkedik. Körömrágás, ajakrágás, fejvakarás? Csodálatos ráadás. Az ember ezekben az élethelyzetekben megpróbál ösztönösen másra figyelni, hogy kiiktassa a tudatából a szurkálódó gondolatokat. Átmeneti megoldásként ide sorolhatjuk a tv előtti elalvást, rádióhallgatást, zenehallgatást, szélsőséges esetben az altató beszedését is.

A szorongó ember fél a csendtől, mivel külső inger híján, a belső környezetére kénytelen fókuszálni. Az érzései és a belső hangok felerősödnek, amelyet fojtogató, szorongató érzéseket okoznak a torokban és a mellkas nagy részén.

Az adott élethelyzethez való pozitív vagy negatív viszonyulásunk mértéke, önmagunk megítélése és a korábbi hasonló tapasztalatok nagyban meghatározzák, hogy milyen izgalmi szintre kerülünk. Ez az izgalmi szint pedig rossz alváshoz, álmatlansághoz vezethet.

Sokan szenvednek-e tőle? Mármint az álmatlanságtól vagy a rossz alvástól?

A válasz: sajnos igen. A stresszes életmód velejárójaként szinte hangtalanul belopódzik a hálószobánkba ez a probléma. Egy feladat, amelynek a megoldása még a bizonytalan jövőben honol, stresszorként léphet fel. Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő. Az információ hiánya viszont a bizonytalanság érzésével kapcsolódhat össze. Ez kiváló alap a szorongáshoz. Amikor egy fenyegető (amely lehet pozitív és negatív) élethelyzet áll előttünk, akkor (támadás híján) vagy el- vagy előre menekülünk. Éjszaka mikor (akár többször) felébred az ember és agyal egy problémán, hogy minél előbb megfelelő megoldás szülessen. Az agyalással teljesen aktivizáljuk az agyunkat, ami után a visszaalvás lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Ugye ismerős érzés? 

Mi a megoldás?

Először is tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy mi parancsolunk az agyunknak. Ez azonban nem egyenlő a görcsös akarással. Az irányítást ún. vezényszavak és irányított imagináció segítségével tehetjük meg.

Lássunk egy példát. Nem tudok elaludni, mert a holnapi napon fontos tárgyalásom lesz. Nem tudok megszabadulni a szorongató érzéstől, amelyet az okoz, hogy az agyam újra és újra lejátssza a lehetséges sokkoló forgatókönyvek egyikét. Ez esetben csak azt kell mondanom stop. Lehet egyszer, lehet többször. Figyeljük meg, mikor azt mondjuk, hogy stop. A gondolat egy pillanatra megáll, mintha tétovázna, hogy most mi legyen. Ez azért van, mert a mi kezünkben van gondolataink tudatos szabályozásának a lehetősége. Az irányított imagináció, azt jelenti, hogy egy kellemes élményre gondolok. Elképzelem magamat egy olyan helyen, amit nagyon szeretek. Én fehér homokos, pálmafás tengerpartot szoktam elképzelni, ahol a lágy szellő és a bágyadt napfény simogatja az arcomat. A kellemes élmény felülírja a lehetséges, vagy bekövetkezett rossz élmény miatti szorongásunkat. Az agyunk egy időpillanatban ugyanis csak egyetlen élményt képes átélni, legyen az külső vagy belső valóság. Ahhoz, hogy könnyedén sikerüljön elképzelni ezt a pozitív emléket, érdemes egy képet vagy más tárgyat tartanunk az ágyunk mellett, amely előhívja ezeket a kellemes élményeket. 

Másodszor a problémát nem éjszaka kell megoldanunk (ugyanis senkinek nem kell megfelelnünk a saját egészségünk rovására), hanem másnap reggel. Ahhoz viszont alvásra van szükségünk, hogy legyen kellő energiánk a holnapi helytálláshoz. Ez egy egyszerű logikai játék, amelyet ha tudatosan végiggondolunk máris könnyebb a negatív gondolatoknak, szorongató érzéseknek megálljt parancsolnunk. Ahogyan a tapasztalt, idős emberek mondják: „Holnap is lesz nap! Majd akkor foglalkozol a problémával.” ÉN miért fussam le hasztalan a saját köreimet, mire évek múltán ugyanerre a következtetésre jutok? Megéri?

Te mihez kezdessz a fejedben koszáló negatív gondolatokkal lefekvés előtt?

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr462260853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hollokara (törölt) · http://hollokara.inda.hu 2010.08.31. 10:35:03

Sziasztok!

Jó bejegyzés! Arról nem is beszélve, hogy ha mégsem maradunk ébren a stressztől, álmunkban a fogcsikorgatás, fogszorítás akkor is kárunkra van.

Én le szoktam írni egy lapra vagy a telefonomba amit még csinálni kell vagy aminek utána kell járni. A lista aztán megvár, nem kell rágódnom rajta, és másnap előveszem ha kell.

Üdv,
K

pizs (törölt) 2010.09.01. 09:08:16

Rossz alvó vagyok. Többször fent vagyok éjjel. Valószínű a dohányzás okozza...
De ha lefekvéshez készülődöm, a csend megnyugtat, nagyon a problémákra nem akarok gondolni, sokszor sikerül is nem foglalkozni ilyen dolgokkal, -először halkan nézem a TV-t, majd próbálok aludni, el is alszom. De csak csendben tudok!!! Igazi síri csendben! Ha éjjel felébredek, mert álmodom valamit, vagy előtörnek a problémák..., akkor egyesével elkezdek számolni, addig míg el nem alszom: mert semmire sem akarok éjjel gondolni! Csak aludni!

Jociboci 2014.05.30. 15:56:14

Én is nagyon sokáig nem tudtam rendesen aludni, de aztán találtam itt pár tippet, ami segített! naturkozmetikumok.weebly.com/blog/almatlansag
süti beállítások módosítása