„Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!”

Kedves idézet.  Ezekkel a közmondásokkal néha az a baj, mint annyi más jó tanáccsal az életben. Minden ember azt veszi ki belőle, amit akar. Van-e határa azoknak a dolgoknak, amelyeket megpróbálunk egy napba belesűríteni? Egy maximalista ember számára valószínűleg nincs. Még fér egy kicsi..még egy kicsi..még ezt is meg tudom csinálni. Fokozatosan így lesz bárkinek az élete túlterhelt. Az idézet hátterében valószínűleg a halogatás orvoslása állhat. Tedd meg ma azt, amit már nem biztos, hogy holnap megtehetsz. Tedd meg most, ne halaszd holnapra, mert az életed egy hosszú holnapból fog állni.

Vajon hol kellene a határt meghúzni? Halaszthatok holnapra is a dolgaim közül? Vagy nem?

Tudjuk, hogy egy nap 24 órából áll. Tegyük fel, hogy óránként átlagosan egy egység energiát használhatunk fel. Akkor ebből adódóan 24 egység energiánk jut egyetlen napra. Amennyiben ezt a napi keretet túllépjük, mondjuk 6 egységgel, az a másnapi aktivitási szintünkön látványosan meglátszik. Ez a holnapi 18 egység energia egy korlátozott csökkentett üzemmódhoz elég. A testünk viszonylag könnyen hitelez, de kamatostul behajtja az adósságot. Ezt sose felejtsük el!

A következőket javaslom. A halogatás legjobb ellenszere, ha most rögtön hozzálátsz a napod, a heted, a hónapod megtervezéséhez. Ehhez jól jöhet egy határidőnapló. Itt rögzíteni tudod a  munkahelyi és a családi elfoglaltságaidat, a háztartási feladatokat és a saját szabadidős tevékenységeidet. Igen! Előre meg lehet tervezni, hogy mit csinálunk szabadidőnkben.  Ezzel a tervezéssel az ember hozzászoktatja magát a rendszerességhez, amivel sokkal több dolgot tudunk megvalósítani, rövidebb idő alatt. Ha fejben előre felkészülünk a feladatainkra, akkor kevesebb időt kell szánnunk az improvizált feladatokkal („Mi lenne, ha holnap takarítanánk?”) szembeni ellenállás leküzdéséhez.

Visszatérve arra, hogy egy nap mennyi feladatot végezzünk. Amennyiben ezt a korábban említett tervezéshez és saját teljesítőképességünkhöz igazítjuk, akkor nem érhetnek meglepetések. A tervezés itt azt jelenti, hogy a megadott határidőig (amire a feladatokat el kell végeznünk) napi leosztásban csak annyit kell dolgoznunk, amely könnyedén teljesíthető. A teljesítőképesség pedig azt, hogy mi a korábbi tapasztalatunk, azaz mennyit bírunk normál erőkifejtéssel. Ennek adnak keretet az időkorlátok, amelyeket a határidőnaplóban rögzítettünk.

Az előre meghatározott feladatok között kisebb nagyobb üresjáratok lehetnek, amelyeket felhasználhatunk pihenésre, hirtelen felmerült problémák, feladatok megoldására. Így nem sérül a személyes szféránk, mert az üresjáratokban lehetünk a legrugalmasabbak.

A fenti idézetet kissé átalakítva azt mondanám:

„Tedd meg ma azt, amit mára terveztél. Se többet se kevesebbet!” (Megj.:ha nem jön össze, akkor se szorongj miatta. Tanulj a hibáidból és ne felejtsd: holnap is lesz nap!)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr512292676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása