Hasnyálmirigyünk (pancreas) kettős funkcióval rendelkezik. Egyrészről a külső elválasztású mirigyei hasnyálat termelnek, amely a patkóbélbe ürül. Másrészt a belső elválasztású mirigyek inzulint állítanak elő, amellyel szervezetünk vércukorszintjét szabályozza.

A hasnyálmirigyrák három okból is a legveszélyesebb rákfajták közé tartozik:

1.       a tumor ritka esetben jóindulatú

2.       a korai felismerést megnehezíti, hogy a kezdeti stádiumban tünetmentes

3.       agresszíven és gyorsan terjeszkedik, könnyen képez áttéteket (leggyakrabban májba, tüdőbe)

A hasnyálmirigyrák tünetei igen sokfélé lehetnek: puffadás, hasi fájdalmak, emésztési problémák, az epevezeték elzáródása miatt kialakuló sárgaság, fogyás.

Mit jelképez a hasnyálmirigyrák?

A hasnyálmirigy rákos megbetegedésének lélektani hátterében (a többi rákos megbetegedéshez hasonlóan) olyan mélyen elfojtott lelki problémák állhatnak, amelyek megoldás hiányában fizikai szinten, a testünkben burjánzanak el. Mivel a hasnyálmirigy a korábban említett kettős funkcióval rendelkezik a betegséget kiváltó lelki okok is két terület köré rendeződnek.

  1. Emésztés: a hasnyálmirigysejtek pusztulása az emésztési funkciók csökkenéséhez, végső soron leállásához vezethet. Lelki szinten képtelenek vagyunk az életünk történéseit (lehet pozitív és negatív) megérteni, elfogadni és megemészteni. Mérgelődünk vagy szorongunk a külső, általunk kontrollálhatatlan tényezőkön. Áldozatnak érezzük magunkat, aki az elemek szeszélyének ki van szolgáltatva. Amennyiben az ember sokáig háborog, sok harag van a szívében, a hasnyálmirigyrák könnyen képezhet áttétet a májba, amely a méregtelenítés egyik fő testi bázisa.
  2. Cukorszint szabályozása, azaz lelki szinten az életünk mennyire édes. Ruediger Dahlke „A betegség, mint szimbólum” könyvében úgy fogalmaz, hogy: „Nem kapjuk meg, amiről azt hittük, hogy jár nekünk, illetve amit már titkon saját tulajdonunknak véltünk.” Az ilyen fajta „beleélések” gyorsan csalódáshoz vezetnek, főleg ha túlkontrolláljuk az életünket (túlkontrollálás: az élet velünk kapcsolatos minden területét az irányításunk alá akarjuk vonni, hogy a jelen és a jövő kiszámíthatóvá váljon. Szoros kapcsolatban van a túlzott biztonságra való törekvéssel.). A hasnyálmirigyrák előfutára lehet a cukorbetegség. Az életünkben kevés az édes pillanat. Az életünk keserű, ritkán vagy egyáltalán nem vagyunk boldogok. A boldogságra törekvés az esetek többségében nem öncélú. Mások örömeinek örülünk, mások boldogsága fontosabb számunkra, mint a sajátunk. Mások életét éljük, ezért mások örömeinek örülünk.

Mindkét problémakör esetén könnyen képződik áttét a tüdőbe és a vesébe. A tüdőbe azért, mert az a titok szerve: amikor magunkba fojtjuk a problémáinkat és nem akarunk beszélni róla. Főleg a férfiak esetében jellemző (saját tapasztalat), ahol a problémák kitálalása a gyengeség egyik jele (tévesen) és szemben áll a társadalmi elvárásokkal. A vese a párkapcsolatot szimbolizálja. Amennyiben a betegnek párkapcsolati problémái vannak, akkor képződhet a hasnyálmirigyből áttét.

Mi a megoldás?

Az orvosi lehetőségeken túlmenően pszichoterápiás kezelés és életvezetési tanácsadás javasolt. A rákbeteg lelki életében két fő vezérfonal mentén kell elindulni. Az egyik az elfogadás képességének gyakorlása saját életében. A másik pedig a szeretet létkérdésének megválaszolása: Miért érdemes szeretnem magamat és másokat? Milyen szépségek vannak az életemben és milyen szeretett emberekért, dolgokért, célokért érdemes élnem? Kik azok, akik szeretnek? Mi mindent tehetek magamért és a másokkal (az általam fontosnak ítélt) való kapcsolataim javításáért?

És a megelőzés?

A válasz a korábbi felsorolt negatív életvezetési minták negatívjaként is felfogható. Tanuljunk meg alkalmazkodni a körülményekhez (rugalmasság). Fogadjuk el, hogy vannak tényezők az életünkben, amelyek nem a mi irányításunk alatt állnak.  Tanuljuk meg, hogy igenis van miért szeretnünk magunkat és másokat. Találjuk meg életünkben a szeretet forrását. Ha úgy érezzük nincs, hát keressük! Felejtsük el azt a gyerekes gondolkodásmódot, amelynek duzzogás a vége, ha nem kapjuk meg pontosan azt, amit és ahogyan akartunk. Az egészségünkért biztosan megéri!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr982302965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása