Mennyire élvezed az életed?

Mennyi örömet tudsz megnevezni, ami most vagy nemrég történt veled?

Az örömöt sokan összekapcsolják a boldogság létállapotával. Ezek szerint, ha sok dolognak tudsz örülni, akkor élvezetessé válhat az életed. Ha képes vagy élvezni az életed, akkor karnyújtásra van tőled az állandó boldogság.

Egyáltalán észreveszed-e , megtalálod-e a lehetséges örömök forrását?

Véleményem szerint minden emberben létezik egy képzeletbeli tartály, amely helyet ad az érzelmeknek, érzéseknek. Így van ez az örömmel is. Az egyén szubjektív jóllétéhez hozzájárul ezen örömtartály töltöttségi állapota. A tartályt megtölthetjük külső és belső forrásból is. Az egyén gondolkodása alkotta logikai rendszer azonban a legnagyobb akadálya az öröm gyakori érzésének. A logikai rendszer a racionalitást veszi alapul, amely a bennünk kialakuló érzések hátterében meghúzódó okokat keresi. Amennyiben nincs külső okunk örülni, akkor a rendszer nem fogja indukálni az öröm érzését. Amennyiben tudatosul az örömhiányos állapot, akkor okokat kezd keresni, amelyek megtöltik az örömtartályunkat. Az ember ilyenkor (tapasztalataim szerint) hajlamosabb kézzel fogható okokat keresni, azért, hogy átélhesse az öröm érzését. A kézzel foghatóság egyben azt is jelenti, hogy az örömforrásokat nem belül, hanem kívül a környezetében kezdi el kutatni. A tárgyakhoz kapcsolódó örömök (étel, ital fogyasztása, tárgyak vásárlása) azonban rövid ideig (sőt egyre rövidebb ideig) tartanak. Ezért egyre nagyobb mennyiségre van szüksége, ahhoz, hogy az örömtartály megteljen. Ez megjelenhet a szenvedélybetegségekben (alkoholizmus, elhízás a megnövekedett kalória bevitelnek köszönhetően) és a gazdagodási mániában (mindig nagyobb, jobb, szebb és drágább kell).  Szélsőséges esetben az egyén számára semmi sem drága és semmi nem akadályozhatja meg abban, hogy az átmeneti öröm eufóriájában sütkérezzen. Az átmeneti örömök úgy viselkednek, mint a kábítószer. Az öröm érzése rövid ideig rendkívül intenzív csúcsélmény, aztán ahogy hozzászokik az ember a nemrég még újnak vélt helyzethez (pl. új autó vásárlása), a boldognak hitt állapotból meredeken zuhan „lefelé”. A „lefelé” egy ürességhez hasonló – jelen esetben semleges – állapot, amely arra sarkallja a logikai rendszerünkön keresztül az egyént, hogy újabb örömforrások után nézzen. Az ördögi kör pedig újraindul.

Létezik egy másfajta út is az intenzív örömélmény eléréséhez: ez a belső, minden külső élménytől független örömérzés. Ez a fajta öröm sokkal tartósabb a külső örömöknél, mivel az egyén belső döntéseihez és gondolataihoz van kötve. Ezt azonban két dolog miatt sem használja az emberek többsége:  

Az első dolog az önismeret hiánya. Megdöbbentő, hogy legtöbbünk az öröm kapcsán mindig külső dolgokról, szokásokról, eseményekről, szeretteikkel, ismerőseikkel való kapcsolataikról kezd el beszélni. Ezt a belső örömélményt átugorja, mintha nem is létezne. Pedig a tudatosan, belülről generált örömérzés ingyen van és nincsen kitéve senki kénye-kedvének. Egyedül csak a gondolataink, a belsőnkkel kapcsolatos tudatos döntéseink befolyásolják. Azok a konstruktív gondolatok, amelyek a szeretettel, a pozitív élményeinkkel kapcsolatosak, automatikusan előidézik a belső öröm állapotát. A gondolatok természetesen a negatív érzések forrásai is. Ezért fontos hinnünk és tennünk is, hogy magunk felett a kontrollt mindig mi gyakoroljuk.

A második dolog a kényelmesség vagy másképpen az emberi türelmetlenség: mindent azonnal és készen akar az ember. Amikor például alvászavarral küszködök, akkor a legegyszerűbb megoldás az, ha altatót veszek be. Természetesen könnyebb elnyomnom a belső érzéseimet, mint felismernem és szembesülnöm velük. Pedig ahhoz, hogy hozzájussak a belső öröm forrásához és elengedhessem a negatív érzéseket, szembesülnöm kell velük, hogy megélhessem őket.

A belső utazás úgymond elkerülhetetlen, ha boldog, örömteli életet akarunk élni. Olyan életet, amelyben függetlenítjük magunkat a környezetünktől, megszüntetve az érzelmi kiszolgáltatottság káros (kóros) állapotát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr662619300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása