„Jóból is megárt a sok” tartja a mondás. Igaz ez a gondoskodásra is, amely egészséges mennyiségben nagyon fontos minden ember számára. 

A túlzott gondoskodás azon túlmenően, hogy káros, becsapja és legyengíti mindkét résztvevő személyt.

Miért?

Gondoljuk csak végig. Aki túlgondoskodó, az önértékelési problémákkal küzdhet. Saját életének kríziseit nehezen vagy egyáltalán nem tudja megoldani. Ekkor fordul a másik személy  problémái felé, aki felett „anyáskodik”. A másik életterébe való belépés, az élete feletti irányítás átvétele életerőt, sikerélményt és  a célszemély függőségének kialakulása után fontosság érzetet ad a túlgondoskodó számára.

Miért lesz a célszemély függő?

A túlgondoskodó felnagyítja a célszemély problémáit. Úgy állítja be azokat - a legtöbb esetben tudattalanul-  hogy azokat csak az  ő tudja, vagy csak az ő közreműködésével lehet megoldani.

Kialakul egy beteges szimbiózis, amely eltérően a természetben tapasztaltakkal mindkét fél számára káros. A túlgondoskodó ezt tudja, de fél ezzel szembenézni, miközben a célszemély szemét csukva tartja.

A célszemély hamis korlátokat alakít ki magában, hiszen ezeket (soha) nem próbálja meg átlépni két okból sem:

  • Az egyik a kialakuló önértékelési problémák, hogy ő egyedül nem képes megoldani az élet kihívásait.
  • A másik pedig a kényelmes biztonságérzet, hiszen mindig van valaki, aki segít vagy vállalja a felelősséget helyette.

A túlgondoskodás számos élethelyzetben és szerepben megfigyelhető. Ami kezdetben csak a túlgondoskodónak volt menekülés, az később a célszemélynek is búvóhellyé válik.

 

A te életedben hogyan jelenik meg a túlgondoskodás?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr221235161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása