VKI 2009.08.17. 13:18

Hogyan mondjunk nemet?

A nemet mondás lelki hátterét már olvashattátok itt. Most néhány gyakorlati tanáccsal szeretnénk szolgálni a nemet mondás megvalósítását illetően.

 

Félreértés ne essék, most elsősorban nem azoknak írjuk a tippeket, akiknek ez egyszerűen, könnyedén, csuklóból megy. Nekik nincs erre szükségük. Most azokhoz szólunk, akikhez a huszonéves fiuk így szól: - Anya, kivasalnád az ingemet? Sürgős!

És ők nem akarják kivasalni, mert ezerszer megmutatták hogyan kell inget vasalni, és egyébként is most dőltek le pihenni. Talán ha időben szólt volna a fiuk, még szívesen megcsinálták volna. De mégis megteszik, mert nem tudnak nemet mondani.

Na, ők azok, akik az irodában mindenki helyett megcsinálnak mindent, otthon házi rabszolgák (sokszor önszántukból, ők a túlgondoskodók, és a maximalisták, és másoknak megfelelni akarók), a barátoknak és a családtagoknak ők az elsők, akiket vasárnap reggel ugrasztani lehet egy „kis” segítésre. Ismerős? Akkor próbáld ki a lenti tippek valamelyikét!

 

Mint oly sok mindent, ezt is lehet gyakorlással fejleszteni. Tedd föl magadnak a kérdést: akarsz segíteni? Ha nem, akkor jön a nemet mondás.

 

1. Gyakorolj magadban elutasító változatokat, pl.:

-          Most nem tudok segíteni, ne haragudj.

-          Sajnos nem érek rá.

-          Ebben biztos nem tudok segíteni.

Nem kell kifogást keresni, nem tartozik senkire, mért nem érsz rá, miért nem tudsz ebben vagy abban segíteni.

 

2. Fektess le szabályokat a segítéssel kapcsolatban, amihez mások is tudják tartani magukat, és csak vészhelyzetben keresnek meg a szabályokon kívül eső kérésekkel. Pl.: mennyivel előtte kérjenek meg (nyilván ez a szívesség súlyától is függ), milyen típusú dolgokban tudsz segíteni…stb… 

 

3. Előzd meg mások trükkjeit. Tipikus duma, ami megelőzi a segítségkérést, amikor megkérdezik pl.:

- Kérhetek egy szívességet?

Erre mielőtt rávágnád az igent, kérdezd meg mi az, vagy mondd, attól függ, mi az. Aztán, ha előállt a farbával, eldöntheted, hogy a tudsz-e segíteni, vagy nem, vagy akarsz-e segíteni, vagy nem. Nem kell előre lekötelezned magad, és ne is hagyd, mert nem tisztességes olyan dologra rávenni valakit, amiről nem is tudja, mi az.

- Mit csinálsz ekkor meg akkor?

Ez tipikus beugrasztás. Ha közlöd, hogy semmi különöset, akkor jól rád sóz valami munkát, és már azzal a kifogással sem jöhetsz, hogy nem érsz rá…

Ha így közelít valaki, kérdezd vissza mosolyogva: - Miért kérded?

Van, aki kapásból mond egy hottentotta programot, de nem kell hazugságba belemenni, hogy nemet tudj mondani. Senkinek nincs joga turkálni a naptáradban, és semmi köze senkinek a programjaidhoz. Ha akar valamit, kérjen meg egyenesen, és te eldöntöd, tudod-e vállalni, vagy akarod-e vállalni.

 

Végül pedig tartsd magad az elképzeléseidhez. Ha valaki megkér valamire, vizsgáld meg őszintén magad, hogy akarsz-e segíteni. Ha nem, akkor ne hagyd magad rábeszélni, vagy zsarolni (itt az érzelmi zsarolásra is gondolok). Ha döntöttél, akkor tartsd magad ahhoz, és nyugodt lesz a lelkiismereted.

 

Te könnyen mondasz nemet?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr101314875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2009.08.19. 15:59:31

Érdekes régebben voltak idők mikor rávágtam valamire, hogy: nem de majdnem abban a pillanatban mégis igen lett belőle...:)az ellenkezője és mégis megcsináltam amit kellett...mindez, egy akaratosság kérdése, ennyi év után azt mondom, sokan csak direkt, akaratosan: azért sem...így gondolkodnak. Sajnos a környezetemben vagy egy valaki, aki ilyen...és egyszerűen borzalmas a légkör sokszor ő miatta...egyelőre nincs segítség, úgy látom, tehetetlen vagyok vele szemben! Sajnos! és mindig rosszabb és rosszabb a helyzet...

ildsisy 2009.08.19. 16:00:21

javítás: "...van egy"...
süti beállítások módosítása