VKZ 2009.08.07. 09:39

Döntéseink

Mindennapi életünk döntések sorozatából áll. Lehetnek olyan körülményeink, hogy számtalan választási lehetőségünk van, illetve olyanok is, amikor kevés lehetőségből kell választanunk. Ennek megfelelően megkülönböztetünk háromféle választási lehetőséget:

  1. Csak egy válasz lehetséges: ezek az életveszélyes helyzetek, az életben maradás szempontjából csak a menekülés az elfogadható.
  2.  Két válasz lehetséges: „dilemma helyzet”: két szélsőséges válasz közül kell választanunk: megyünk vagy maradunk, csináljuk vagy nem csináljuk. A versenyhelyzet a legnehezebb döntési helyzet mégis az emberek nagyon nagy százaléka választja ezt. Ha az egyik mellett elköteleződünk, hiába szerzünk több információt, nehezen változtatunk.
  3. Három vagy több válasz lehetséges: azt mondjuk, hogy alternatíváink vannak.  Ez az igazi választási lehetőség.

Körülményeink befolyásolhatják döntési lehetőségeinket, korlátozhatják azokat. Azonban elsősorban korlátozó hiedelmeink, meggyőződéseink a felelősek azért, hogy mennyi döntési lehetőség áll a rendelkezésünkre. Olyan kinyilatkozásaink, mint : „ Én ezt nem szeretem!”, „ Képtelen vagyok megérteni!”, felelősek azért, hogy korlátozzuk lehetőségeinket. Mindig van választásunk, ha felismerjük, hogy a döntéseink milyen következményekkel járnak.

 

 Ha valamivel elégedetlenek vagyunk, jusson eszünkbe, hogy ezt a döntést is mi hoztuk és mindig hatalmunkban áll választani!

Neked milyen hiedelmeid vannak, amelyek korlátoznak a döntéshozatalban?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr291294186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása