A szeretet igazi lényegét a feltétel nélküli szeretet képviseli. Mai világunkban az emberek közötti interakciókban gyakran összemosódik ez a fajta szeretet mostohatestvérével, a feltételhez kötött szeretettel. Sokszor tévesen gondoljuk azt, hogy mi feltétel nélkül szeretünk. Aztán kiderül, hogy ez valamilyen szinten és formában sajátos elvárásainkhoz és feltételeinkhez kötött.

Mi is a feltétel nélküli szeretet?

A szeretet igaz arca, amely mentes az elvárásoktól, egyéni érdekektől és az ítélkezéstől. A feltétel nélküli szeretet önzetlen. Amikor önzetlenül szeretjük a másikat, akkor elfogadjuk olyannak amilyen. Önmagáért szeretjük.

A probléma az, hogy gyermekkorunkban a legtöbbünk szülei feltételhez kötötték a szerető gondoskodást, irántunk érzett érzelmeik kifejezését. Ezért mi ezt a családi mintát visszük tovább "észrevétlenül" és alkalmazzuk barátainkkal szemben, párkapcsolatainkban, gyermekeink nevelése során.

Példák arra, hogy a szüleink milyen feltételekhez köthették szeretetüket:

  1. ha jól tanulsz, akkor megkapsz tőlünk minden támogatást
  2. ha orvos leszel, akkor nagyon büszkék leszünk rád
  3. ha apád kedvében akarsz járni, akkor elmész fociedzésekre
  4. kisfiam én nem szeretlek, ha így viselkedsz

 

A feltételhez kötött szeretet a manipuláció széles eszköztárának egyik ékes darabja. Nagyban különbözik a feltétel nélküli szeretettől. Itt ugyanis a befolyásolt személy bűntudatot érezhet, amiatt hogy nem tesz eleget azért, hogy elfogadják, szeressék. A feltételhez kötöt szeretet rombolja az önértékelést és énelfogadási zavarokhoz vezethet.

Amikor önzetlenül feltételek nélkül szeretjük a másikat, akkor változások zajlanak le bennünk. Megszabadulunk attól a kényszerünktől, hogy a szabályainknak, elvárásainknak való megfelelés arányában jutalmazzuk szeretetünkkel a másikat.

 

Neked nehézséget okoz feltétel nélkül szeretni? Te kit szeretsz feltétlenül?

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr681236314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VKI · http://raknelkul.blog.hu 2009.07.17. 16:09:13

Én elsősorban önmagamat szeretem feltétel nélkül. Ez az egészséges lelki élet egyik alapvető eleme szerintem. Ha feltétel nélkül el tudjuk fogadni magunkat, akkor boldogok vagyunk, és másokat is tudunk szeretni.
Szeretem a férjemet feltétel nélkül (nagyon a szívemhez nőtt! :) ), a családomat, aminek részei a kis állataink is.
süti beállítások módosítása