vmp 2009.11.13. 17:11

Egészség(tudatosság)

Mit jelent számunkra egészségesnek lenni? Ki az egészséges? Hogyan tudunk tudatosan figyelni az egészségünkre, testünk és lelkünk negatív jelzéseire?

Valamennyien találkoztunk ezekkel a kérdésekkel. Ha nem mi tettünk fel magunknak, akkor olvashattunk róla könyvekben, nézhettük tévében, hallhattuk rádióban. Bárhogy is legyen, mindenki „kicsit másképpen” válaszol ezekre a kérdésekre. Az egészségtudatosság napjaink divatos és sajnos egyre aktuálisabb kifejezése. Mégis a mögötte meghúzódó tartalom nem mindig egyértelmű.

Az egészség szó kapcsán legtöbbünkben az egészséges életmód ugrik be. Lássuk, hogy mi tartozik ide! „Megfelelő” táplálkozás (lehetőleg bio élelmiszerekből, minőségi alapanyagokból), rendszeres testmozgás (napi 30 percet meghaladó fizikai erőkifejtés), szervezetünk regenerálódásához szükséges kikapcsolódás és pihenés (lehet aktív és passzív). Azt tapasztalatok alapján mindannyian tudjuk, hogy ezek együttes, vagy külön-külön történő elmaradása esetén a szervezetünk egészséges belső egyensúlya felborulhat.

Érdekes kérdés, hogy ha a fent említett tényezőket szem előtt tartva és alkalmazva élünk, akkor egészségesek vagyunk-e? Biztosítva vagyunk-e a rosszkedv, a levertség, a depresszió, a kifáradás, a stressz kihívásai, az emberi konfliktusok, az élet kihívásai, a betegségek ellen? A válasz nem, illetve egyénenként változó. Azt kell mondanom, hogy amennyire különbözünk egymástól külső megjelenésre, sőt emberi tulajdonságainkban, annyira különböznek gondolataink, hitvilágunk, elvárásaink valamint lelkünk, testünk reakciói is.   Véleményem szerint az a kijelentés: „Jól érzem magam a bőrömben!” teljes mértékben lefedi az egyén egészségről alkotott fogalmát, az egészséges létállapotot. Amennyiben jó az általános közérzetünk, a hosszú távú hangulatunkat a pozitív életszemlélet, az életöröm jellemzi, akkor mondhatjuk, hogy egészségesek vagyunk. A belső sugallataink, érzelmeink iránytűként szolgálnak a számunkra egyedi helyes út megtalálásában.  Az egészségtudat nemcsak azt jelenti, hogy egészséges életmódot folytatok és elérem az egészséges állapotot, hanem azt tudatosan fenntartom. Ehhez a korábban említett testi igények kielégítésén túl a lelkünk megerősítése is szorosan kapcsolódik. Meg kell tanulnunk, hogy az egészségtudatosságunk személyre szabott. Ami nekem jó, nem biztos, hogy jó a másiknak is. Számomra a legtöbb esetben elfogadhatatlan mikor meg akarnak mások győzni arról, hogy nekem mi a jó, hogy hogyan „kell” egészségesen élnem. A környezetünkből érkező „jó tanácsokat” természetesen érdemes mérlegelnünk, mert abban sok jó dolog lehet. Viszont miénk a felelősség, a mi életünkről van szó. Nekünk kell önmagunk igényeit szem előtt tartva döntenünk!

 

Számodra mit jelent az egészség és az egészségtudatosság?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr181522905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása