Kedves Olvasóink!

Egy hónapos kihagyás után újult erővel jelentkezünk. Elsőként a sorban ajánljuk VKZ cikkét, amely az Ideál életmód magazinban is megjelent:

"A nyugati orvoslás, a vizsgálati módszerek nagyon sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben, mégis a rákos megbetegedések száma egyre nagyobb méreteket öltött, mind hazánkban, mind az egész világon. Ennek az lehet a hátterében, hogy a legtöbben kívül keresik az okokat, és a megoldást. A betegek a gyógyulást az orvosoktól, a gyógyszerektől várják, önmaguk csak passzív elszenvedői az egész folyamatnak.

A gyógyításnak két fajtája ismeretes: a hagyományos orvoslás, amikor a gyógyítást az orvosok végzik különböző kezelési módszerekkel, és az alternatív gyógymód, ahol a gyógyító segíti a beteget az öngyógyulás folyamatában. Valójában minden gyógyítás öngyógyítás is, mivel bármilyen beavatkozás során a beteg belső erőforrásaira kell hagyatkoznunk. Kiemelendő a beteg önmagába, és a gyógyulásba vetett hite, mint erőforrás. A rákbetegség negatív megítélése a közvélemény részéről a kevés és hiányos információ, vagy éppen a túl sok információ, gyakran hátráltató tényező a gyógyulás szempontjából. Sokszor úgy érzik a betegek, hogy magukra maradtak, és elveszettek ebben a folyamatban.  Büntetésnek élik meg betegségüket, és nem jut eszükbe, hogy az orvosi kezelés mellett önmaguk mit tehetnének gyógyulásuk érdekében.

Pedig az éremnek van egy másik oldala is. Valamennyien betegségüket megelőzően valamilyen traumán (válás, munkanélküliség, szeretett hozzátartozó halála, stb.) mentek keresztül, illetve arról számoltak be, hogy jelentősen megváltozott életmódjuk, életminőségük negatív irányban. Elmondásuk szerint egyhangúvá, beszabályozottá vált életük. Bár szenvedtek, a gondolkodási és cselekvési sémák hálójában, mégis a változásoktól, a változtatástól féltek. A valóságról alkotott torz elképzeléseik korlátozták őket abban, hogy élvezzék életüket. Furcsa módon éppen a betegség segített nekik megszabadulni korlátozó mintáiktól, és beindította bennük a változásokat. A betegséget szolgálatunkba kell állítani. Mivel a betegség hátterében olyan korlátozó minták, mint a maximalizmus, a másoknak megfelelni akarás, a túlgondoskodás, önmagunk háttérbe szorítása, a túlzott szabálykövetés, a konfliktuskerülés álltak, a gyógyítást is a belső állapot felől kellett megközelíteni.

Ha megfigyeljük, a betegség pont ezeket a mintákat változtatja meg. Amikor megbetegszünk, a munkát fel kell függesztenünk. megváltoznak az otthoni szerepeink is, így nehezen tudunk már maximálisan teljesíteni.  A betegség önmagunkra irányítja a figyelmet, hisz velünk történnek az események (műtét, kezelések, esetleges mellékhatásai), így kevésbé vagyunk képesek másoknak megfelelni, esetleg másokról „túlgondoskodni”. A betegség meghozta a várva-várt változásokat, a mi dolgunk ezeket fenntartani, de most már betegség nélkül, egészségünk érdekében.

A gyógyításnak a beteg korábbi élményeire, tapasztalatára, hit rendszerére, a lélek belső forrásaira kell támaszkodnia. Nem érthetjük meg a betegséget addig, amíg nem értjük meg a beteg embert. A betegség önmagunk felé fordít bennünket, hogy megtaláljuk valódi rendeltetésünket. Ismernünk kell szükségleteinket, vágyainkat, céljainkat, el kell fogadnunk azokat, és törekednünk kell a kielégítésükre, hogy végre a saját életünket éljük. Gyakran tapasztaljuk, hogy a beteg jelentéktelennek érzi magát, úgy véli, hogy őt kevesen szeretik, így ő sem törődik saját magával kellőképpen. Fontos önmagunk becsülése, amely azt is jelenti, hogy saját nézeteink, szükségleteink szerint éljük életünket, hogy képviseljük önmagunkat, és döntéseink mellett kiálljunk. Elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, hibáinkkal, erősségeinkkel együtt, ítélkezés nélkül. Jogunk van úgy élni, ahogy mi szeretnénk, hogy életünket ne mások elvárásai határozzák meg.

 Munkánk során ezeket az alapelveket követve építjük fel a terápiát, kiegészítve a Simonton házaspár relaxációs, vizualizációs gyakorlatával, amely szintén az öngyógyítást segíti. Szeretnénk, ha mindenkihez eljutna az üzenet, hogy mi magunk mennyi mindent tehetünk egészségünk megszerzéséért, és fenntartásáért."

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr852808169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása