Életünk során számtalan esetben előfordul, hogy bizonyos embereknek képtelenek vagyunk nemet mondani.

„Segíteni másoknak jó” tartja a mondás. A segítség viszont csak akkor segítség, ha annak során mi is jól érezzük magunkat.

A nemet mondás képtelenségének számtalan oka lehet. Félünk kimondani azt, amit gondolunk, félünk a negatív következményektől, amelyek érhetnek (munka elvesztése, szeretet megvonása, a rólunk kialakult kép megváltozása), félünk felvállalni másokkal a konfliktust, félünk attól, hogy nem vagyunk elég erősek. Ezek az okok mind visszavezethetőek arra, hogy nem tartjuk elég értékesnek magunkat.

A nemet mondás képtelensége jól jelzi, hogy az életünk kikerült saját irányításunk alól. Már nem azt csináljuk, amit szeretnénk. Nem hiszünk saját magunkban és alacsony önértékelésünk miatt – ellenállás nélkül - másoknak akarunk megfelelni.

Egyszer csak azt vesszük észre, hogy más rendelkezik az időnkkel és energiánkkal. Folyamatosan fáradtak vagyunk. A mindennapi tevékenységeinkben már nem találjuk meg saját magunkat. Jobban számít a mások véleménye, mint a sajátunk, jobban bízunk mások gondolataiban, mint a sajátjainkban.

 

Te kinek nem tudsz nemet mondani?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr251257288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása