Talán a legelterjedtebb, legkézenfekvőbb mód. Sokan szinte csak ezt alkalmazzák, mert nem ismerik a többi szeretetnyelv lehetőségeit. Másrészt sokan szeretnének részesülni benne, de párjuk, gyerekük nem tudja kifejezni az érzelmeit szóban. Ugyanakkor a szóbeli kifejezési mód kétélű fegyver is, mert akinek ez a szeretetnyelve, az a kritikát, szidalmazást, letolást, piszkálódást úgy értékeli, mintha a másik a szeretetétől fosztaná meg.

Hogyan alkalmazhatjuk?

    Mondd ki gyakran: szeretlek. Nem megy? Gondolkodj el rajta, hogy miért nem, és hogy szeretnéd-e kimondani. Ha szeretnél ebben fejlődni, gyakorold! Ha valaki gyerekkorában nem hallotta a szüleitől, hogy kimondják egymásnak, és szeretteiknek azt, hogy szeretlek, annak talán ez nehéz, és most meg kell tanulnia. Mondd ki otthon, egyedül. Először talán halkan, később hangosan. Aztán a párodnak, gyerekednek, ha ketten vagytok, végül mások előtt is. Ne félj, nem kopik el, csak az a fontos, mikor mondod és kinek, és hogy az valóban szívből jöjjön, ne megszokásból. Mondd a másiknak gyakran másképp is, például így: imádlak, olyan fontos vagy nekem, olyan jó, hogy vagy....

    Dicsérd meg a másikat. Te vagy a legjobb (férj, feleség, gyerek, szülő, nagyi…stb..). Ügyes vagy, okos vagy. Gyönyörű vagy. Szuper voltál. Mindenkiben lehet találni valamit, amiért megdicsérjük. Legyünk kreatívak, és mondjunk a másiknak egyedi, személyre szóló dicséretet, például: Nagyon ügyesen csapod le a legyeket. Dicsérjünk gyakran, de őszintén. Ne féljünk, nem bízza el magát a másik (igen, ilyen kifogást is hallottam már!), nem fogja túlértékelni magát, csupán tudni fogja, szeretjük.

 Te ki szoktad fejezni szavakkal a szeretetedet?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr881373805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hollokara (törölt) · http://hollokara.inda.hu 2009.09.30. 11:36:08

Kedves Blog!

Mi a teendő akkor ha egy pár két tagjának eltér a szeretetnyelve?
Én úgy érzem jól tudok alkalmazkodni ahhoz, hogy a párom beszédes típus, de vele nem tudom hogyan értessem meg, hogy sokkal többet jelent ha megfogja a kezemet, mintha fél órát szaval.
Hogyan lehet hidat verni? Fogadjunk tolmácsot? ;)

Köszi, előre is,
Kara

VKI · http://raknelkul.blog.hu 2009.09.30. 12:31:08

@KarasuTengu:
Mindenre a legjobb megoldás az őszinte beszélgetés.
Megfelelő időben leültetném a páromat. Elmondanám neki, amit itt most nekem leírtál. Aztán adnék neki tanácsokat, "használati utasítást" magamhoz. Megkérném, hogy fejezze ki a szeretetét az én nyelvemen (is), és én is az ő nyelvén fejezem ki többnyire a szeretetemet. Megkérdezném, neki valóban az-e a szeretetnyelve, amit én gondolok... Szóval őszinte nyílt beszélgetés a megoldás mindenre.

Nem kell tolmács. :) Nekünk se ugyanaz a szeretetnyelvünk a férjemmel, de jól ki tudjuk fejezni a szeretetünket a másiknak.

Vagy, mielőtt könyvet írnék válaszként, mutasd meg neki a blogot és az érintett cikkeket. Ez jó alapot nyújthat a megbeszélésnek is. :)

Sok sikert!
süti beállítások módosítása