vmp 2010.01.27. 13:52

Kifogások gyártása

A legjobb eszköz arra, hogy ezt vagy azt ne kelljen megtennünk. Tapasztalatom szerint elég sok a kényelmes ember, aki nem szívesen változtat, hosszasan halogatja a döntéseit. A kényelem mellett a kifogás lehet egy védekező reakció is. Valaki utasít minket valamilyen feladat végrehajtására. Mi nem akarjuk megtenni, de ahhoz nincsen kellő bátorságunk, hogy vállalva a konfrontáció lehetőségét megmondjuk ezt az illetőnek. Ehelyett marad a kifogás, vagy más néven burkolt célzás: "Hagyjál már békén! Nem látod, hogy nem akarom megcsinálni!”. Ezt a játékot saját magunkkal is játszhatjuk. Ennek fantázianeve legyen: felmentem magam a felelősség alól játék. Az életben adódnak kötelezettségeink rendesen. Az élet kihívásai pedig döntésekre kényszerítenek bennünket. A döntésekhez szorosan kapcsolódik a felelősség kérdése. Aki nem meri vállalni a felelősséget a tetteiért, az kifogásokat gyárt.

Miért?

Így a legkönnyebb megmagyaráznunk és megindokolnunk döntéseink, cselekedeteink logikus voltát saját magunk és a környezetünk számára. Persze a megtévesztéstől még nem oldódnak meg az életünkben fennálló problémák. Az élet azonban változások, alkalmazkodások, számtalan öröm és probléma sorozatát vetíti elénk. A kifogásokkal élő ember olyan mint egy egy helyben lebegő hal. Uszonyaival már nem képes belekapaszkodni a tenger áramlataiba. Ide oda sodródik. Testét védekező helyzetbe állítja, mert ellenáll a változtatásoknak. Előbb vagy utóbb az ilyen halakat partra veti a tenger. Ideje elkezdeni kifogások helyett változtatni és tenni. Más szóval. Vagy lépünk egyet előre, vagy az élet lép helyettünk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr221706411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása