Szeretettel ajánlom egy gyógyult anyukának, akinek a kitartása példaértékű!

A rákbetegség esetében is, ahogy minden más betegségnél nagyon fontos hangsúlyozni a megelőzés szerepét. Minden csapból az folyik, mit tegyenek, mit ne tegyenek a daganatos betegek. De mi van a gyógyultakkal? Mi van azokkal az emberekkel, akik egészségesek, és nem is szeretnének betegek lenni? Mi van a „veszélyeztetettekkel”, akik tartós stressznek vannak kitéve, vagy a családjukban halmozottan fordul(t) elő a daganatos betegség?

Sőt, tovább megyek, mi van az aktuálisan rákbetegséggel küzdőkkel, merthogy ők sem ezzel a címkével szeretnének élni egész életükben... Gyakran halljuk a pácienseinktől, akikben jelenleg tumor van, hogy ők már nem tudnak a betegségükkel foglalkozni. Egyszerűen nem kívánnak többet erről hallani, mert a gondolat is lehúzza az energiaszintjüket és a hangulatukat. Ahányszor a betegséggel foglalkoznak, úgy érzik, éppen azt erősítik. Ez így is van: amire odafigyelsz, az megerősödik. (Ezért nem mindegy, hogy a vidámságodra koncentrálsz, vagy a rosszkedvedre; a gazdagságoddal foglalkozol, vagy a szegénységeddel; a megoldásokra gondolsz, vagy az akadályokra.)

Minden aktuálisan, pillanatnyilag rákbeteg páciensünknek ezért azt szoktuk javasolni, hogy ne a betegségével törődjön, hanem az egészségével. Hiszen végső soron nem a betegsége MIATT van itt, hanem az egészségéÉRT. Fontos, hogy a fókuszpontot áthelyezzük, mert nem csupán nézőpontbei különbség van a betegségközpontú és az egészségközpontú gondolkodás között. Mert ha az egészségre koncentrálunk, akkor a beteget és a nem beteget semmi nem különbözteti meg egymástól. A betegség egy pillanatnyi állapot, és nem örök érvényű! Ha egy egészséges ember relaxál reggel és este, elmegy minden nap valamit mozogni, egészséges ételeket eszik, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevet iszik, minden nap tesz valamit a maga örömére, akkor az semmiben nem különbözik attól, ha egy éppen beteg ember teszi ugyanezt az egészsége, a gyógyulása érdekében. Ha egészséges lennél, se tennéd másképp – szoktuk mondani. Csak a tudat más, amelyet a gondolatainkkal befolyásolunk. A „beteg” és az „egészséges” ugyanúgy kapcsolja be a meditációs zenét, úgyanúgy húzza a lábára a futócipőt, ugyanolyan jóízűen eszi az ételt, ugyanúgy táncol a kedvenc zenéjére, ugyanolyan jólesik neki a narancslé, ha arra gondol, az egészségéÉRT teszi mindeszt, és nem a betegség MIATT.

Ez tehát egyformán fontosnak kell, hogy legyen egy átlagos, egészséges embernek, egy gyógyult betegnek, vagy egy még(!) betegnek. Ugyanúgy fontos, hogy akinek nincs tumor a testében, az ne azért foglalkozzon a megelőzéssel, hogy „jajj, csak beteg ne legyek”, hanem azért, hogy egészséges is maradjon. A meggyógyult rákbeteg se a visszaeséstől való félelmében diétázzon, járjon gyalogolni, relaxáljon, hanem azért, hogy gyógyult állapotát megtarthassa.

Hogyan helyezzük át a fókuszpontunkat?

Tudatosítással! Figyelj oda a gondolataidra: ha kezelésre mész, mondd azt magadnak, ezt az egészségemért teszem. Ha mozogni mész, gondolj arra, ezzel is teszek valamit az egészségemért. Ha egészséges ételt-italt fogyasztassz, lásd magad előtt, ahogy ezek a tápanyagok éltetik a testedet. Ha relaxálsz, lásd a gyógyító folyamatot (aktuális daganatnál), lásd az immunredszeredet, amint kiválóan végzi a munkáját. Bármit teszel, tudd, hogy ugyanúgy teszed, mint mikor egészséges vagy, akár a megelőzésért teszed, akár a fenntartásért, akár a gyógyulásért!

Mit tehetünk az egészségünkért?

Rengeteg eszköz áll a rendelkezésedre, válaszd azt, ami neked a leginkább megfelel! A segítő, pszichológus szemszögéből ezeket az eszközöket két szempont szerint csoportosítom:

1. A tüneti kezelés eszközei, amelyek célzottan a testi állapot javítását, megőrzését szolgálják.

Ide sorolhatók a hagyományos orvosi kezelések (sugár, kemoterápia, gyógyszerek, hormonok).

A természetgyógyász, homeopata eszközök (táplálékkiegészítők, gyógynövények, azokból készített termékek; fény-, hangterápiás eszközök...stb).

Ide sorolható a táplálkozással kapcsolatos életmódváltás (böjtök, diéták, kúrák, pl.: Gerson, Breuss, makrobiotikus), vagy húsmentes, cukor-, sószegény étkezés.

Szintén ide sorolandóak a fizikai jóllétünket célzó életmódváltoztatások: rendszeres mozgás, szaunázás, masszírozás.

És a mi szempontunkból a legfontosabb: a relaxáció, a vizualizáció. Általában relaxált állapotban az immunrendszer aktív, hatékony és erőteljes munkáját jelenítjük meg. Nem feltétlenül szükséges hozzá a relaxáció, de érdemes az előnyeit kihasználni, összekapcsolni a két eszközt. Ez a fajta munka, a vizualizáció történhet az agykontroll segítségével, NLP-vel, Simonton-programmal, vagy bármi mással. Ilyenkor a belső erőforrásainkat mozgósítjuk, immunrendszerünket aktivizáljuk, serkentjük, ösztönözzük, irányítjuk. A Simonton-módszer más programot ajánl az aktuálisan daganattal küzdőknek, és mást azoknak, akiknek a testében nincsen kialakult tumor. Minden szervezetben naponta több tízezer selejt, azaz daganatos sejt keletkezik, amit a jól működő immunrendszer felkutat, felismer, elpusztít, kiürít a szervezetből. Ezt a munkát serkenti Simontonék úgynevezett őrjárat programja. Vizualizációban megjelenítjük szimbolikusan vagy valósíághűen az immunredszert, amit éppen ezt a munkáját végzi: felismer és elpusztít minden a testünkbe nem való dolgot, sejtet. Akik kialakult daganattal küzdenek, azok annyiban tesznek mást Simontonék úgynevezett gyógyító programja szerint, hogy vizualizáció segítségével megjelenítik (szimbolikusan vagy valósághűen) a daganatot, és azt, hogy az immunrendszerük ezt elpusztítja és kiüríti a testből, és szerveik épek és egészségesek (tehát magát a gyógyító folyamatot jelenítik meg a teljes gyógyulás képéig).

2. Az oki kezelés eszközei, amelyek a betegség kialakulásának okait, körülményeit célozzák.

Ide tulajdonképpen a lelki változást soroljuk, ami több összetevőből áll. Felismerni és megváltoztatni a megbetegítő lelki életet ugyanolyan fontos az egészséges és a beteg embernek. Ha már változtattunk, akkor tartsuk fent az egészséget célzó lelki életet.

Változtassuk meg a megbetegítő viselkedésformáinkat, amelyek ellenünk fordultak. Összefoglalva itt olvashatsz róluk, részletesen azon a cikken belül az egyes viselkedésformákra mutató cikkeknél.

Állítsuk meg a tartós vagy túlzott mértékű stresszt. Változtassuk meg streszkezelési módszereinket, amelyek eddig nem bizonyultak hatékonynak. Tanuljuk meg az elengedést, hiszen stressz mindig lesz, csak az nem mindegy, hogyan állunk hozzá.

Gyakoroljuk a megbocsátást önmagunk miatt. Ne pazaroljuk időnket és energiánkat haragra, amikor helyette jó dolgokkal is megtölthetnénk az életünket. A megbocsátás egyik legfontosabb eleme az önmagunknak való megocsátás, ezt ne feledd!

Tartsuk meg határainkat, mint énünk védelmi vonalát. Minden hadvezér tudta, hogy a védelmi vonalak a legfontosabbak! Ha nem húzzuk meg a határt énünk köré, akkor ne csodálkozzunk, hogy nem tudunk egészségesek maradni.

Hagyjunk fel a játszmákkal, és kezdjünk nyílt, őszinte, egyenes kommunikációba és viselkedésbe. Minél kevesebb a játszma az életünkben, annál könnyebben oldódnak meg a problémáink.

Végül a legfontosabb: gyakoroljuk az egészséges önzést, fedezzük fel önmagunkat, szükségleteinket, igényeinket, és elégítsük ki azokat! Legyünk az elsők saját életünkben, szeressük magunkat annyira, hogy nem az utolsó helyen kullogunk önmagunk számára! Ha te nem szereted magad, hogy várod el, hogy mások szeressenek, vagy hogy szeretetet tudj adni?

Természetesen itt összemosódik az egészséges életmód „testi” és „lelki” színtere, hiszen, saját örömeimet, igényeimet szolgálja mondjuk, hogy elmenjek úszni, táncolni, vagy egy jót szaunázzak. Egészséges önzés, ha nem csak a család ebédjét készítem el, hanem magamnak is facsarok egy zöldséglevet. Önmagammal való törődés, hogy elmegyek a természetgyógyászhoz, és megvásárolom magamnak az egészségemet szolgáló gyógynövénykivonatokat... (És még sorolhatnám.)

Te egészségesnek tartod magad? Te mit teszel az egészségedért?

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr162819792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása