A daganatok kezelésére a modern orvostudománynak számos eszköze (sebészeti beavatkozás, kemoterápia, sugárkezelés, valamint immunterápiás lehetőségek) van, bár ezek hatékonysága a daganat típusától, méretétől és elhelyezkedésétől, valamint a beteg személyétől (életkor, fizikai állapot) függően is (erősen) változhat. Az orvosi munka célja a testi szintű gyógyulás, elsősorban a tumor sejtjeinek elpusztítása, eltávolítása az emberi szervezetből.

Rákbetegekkel való munkánk során megfigyeltük, hogy az orvosi kezelések hatékonysága a fent említett tényezőkön kívül függhet még a beteg érzelmi állapotától, a kezelésbe vetett hitétől, az „élni akarásától” is. A pszichoterápia a rákos betegek számára érzelmi támogatással, pozitív megerősítésekkel szolgálhat és a korábban említett testi gyógyítás mellett a lelki „felépülést” segíti. Bár számos esetben a pszichoterápia önmagában segített a rákos betegek gyógyulásában. Feltételezzük, hogy a gyógyításba vetett „fanatikus”, ellentmondást nem tűrő, (kívülről) befolyásolhatatlan hit (megfelelő mederbe terelve, amely történhet pszichológiai, természetgyógyászati és orvosi módszerekkel) teljes gyógyuláshoz vezethet.  A hit testre gyakorolt működési- és hatásmechanizmusa a mai napig nem teljesen ismert. Csak azt tudjuk, hogy megmagyarázhatatlan, néha "csodaszámba menő"  felépüléseket eredményez a rákos betegségből. A külső környezetből érkező (csak a pozitívan megerősítő) szuggesztióknak (szakemberek, család, betegtársak, társadalmi közfelfogás) és az önszuggesztiónak is hatalmas szerepe lehet az egészség visszanyerésében. A környezetből jövő pozitív szuggesztiókra példa a következő néhány mondat "Meggyógyulsz!, Te olyan erős vagy, könnyen leküzdöd a betegséget!, Ha a szomszédnak sikerült, akkor neked 100%, hogy sikerülni fog!, Mások is meggyógyulnak ebből a betegségből!" A környezetből jövő negatív szuggesztióra példa:" ÉS nem félsz a haláltól?, Nem akarok hazudni önnek, de elég rosszak az esélyei az életben maradásra!, Sajnálom, de nem tudunk önnek segíteni! Önszuggesztióra pozitív példa: mikor sokszor ismételjük mély hittel és meggyőződéssel: "Egészséges vagyok, egészséges vagyok! vagy A testem erős és elpusztítja a betegséget!". Negatív példa: " Nem akarok meghalni!, Nem tudom megcsináni!, Nem bírom tovább! elegem van az egészből! Mi van, ha nem tudok meggyógyulni!, Mi van, ha rám nincs olyan jótékony hatással a kezelés, mint másokra?".

Véleményem szerint a pszichológia szerepe a lelki okok feltárásában és azok feldolgozásában, az elfojtott érzelmek megélésében, értelmezésében és a megfelelő életmódbeli változtatások beteg részéről történő meghozatalában és fenntartásában kell, hogy megjelenjen. A káros viselkedésminták megváltoztatása a pszichoterápiás munkában nemcsak az egészség megszerzésében, hanem annak megőrzésében is szerepet játszik. Valamint egyfajta prevenciós lehetőség a betegség későbbi kiújulása ellen.  A rák elleni csodagyógyszer szerintem elsősorban bennünk található, amely az egyes gyógyászati módszerek megfelelő szintű együttműködésével és jótékony hatásainak szintézisével kiegészülve segítheti, illetve erősítheti fel legjobban testünk öngyógyító mechanizmusát. Ebben a munkában kiemelt szerep jut a pszichoterápiának.

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr81493203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.11.03. 21:08:52

Teljes mértékben egyetértek a fentiekkel. Számos példát hallottam már arról, hogy valakinek nem árulták el, hogy rákos, megműtötték és teljesen felgyógyult. Ha az ember beleéli magát abba, hogy beteg, nem sok esélye marad...
süti beállítások módosítása