Gary Chapman hangolós könyveit tulajdonképpen már bemutattam a szeretet kifejezésénél.

Álljon itt azonban könyvajánló formájában is egy kis kedvcsináló.

 

Gary Chapman családterapeuta, aki könyveiben a harmonikus családi, párkapcsolati működéshez ad gyakorlati tanácsokat. Kamaszokra hangolva, gyerekekre hangolva, egymásra hangolva és családi összhangzattan című könyveiben a szeretet kifejezésének fontosságát helyezi előtérbe az egészséges, tartalmas és kielégítő emberi kapcsolatok tekintetében. Praxisa alatt megfigyelte, hogy a szeretet megfelelő módon való kifejezése elsődleges, hiánya azonban problémákhoz vezet: a kapcsolatok elszegényedését, kiürülését, megromlását eredményezheti.

A szeretet kifejezésére öt módot figyelt meg, mely öt módból mindenkinek megvan az (egy, esetleg kettő) elsődleges. Ezeken a módokon veszi észre valaki, hogy szeretik, és ő is ezen fejezi ki magát. Mindezt gyakorlati tanácsokkal támogatja meg, hogy javítani tudjunk a kapcsolatainkon, ám ezek a tanácsok a megelőzésben is használhatók, nem csak a korrekcióban.

Chapman továbbá szót ejt a felelősség és következetesség fontosságáról, főleg a gyereknevelésben. Szintén használható tippekkel szolgál az olvasónak, hogy hogyan lehet kialakítani a családi harmóniát és szerepvállalásokat úgy, hogy azt mindenki a magáénak érezze. Elmondja, hogyan lehet betartható szabályokat kialakítani közösen, így megelőzni, hogy az együttélés nehézségei a kapcsolatokat terheljék. Megmutatja, hogyan lehet a mai világban is következetesen, felelősséggel, és felelősségre nevelni; nem agyonkorlátozva, de olykor szigorú szabályok között; hogyan lehet értékeket átadni, legyen az vallás, vagy egyéni életszemlélet.

Egymásra hangolva kötetében a párkapcsolatok tekintetében lát el minket a szeretet kifejezésére vonatkozó tanácsokkal, mely minden kapcsolatban élő embernek tanulságos könyv lehet: megmenthet egy házasságot, illetve segíthet azt harmóniában tartani. Ezt a könyvet elkészítette külön férfiaknak szóló változatban is, olvassák el! További hasznos könyveket adott ki a párkapcsolati problémák kezelésére.

A terapeuta könyvei közérthetőek, könnyen követhető tanácsokat tartalmaznak, használhatóak, sőt hasznosak. Aktuális problémákat tárgyalnak, és a problémákra a gyakorlati tapasztalatból táplálkozó megoldásokat kínálnak. Sokat tanulhatunk megfigyeléseiből, nem utolsósorban önmagunkról is.

Képek az Alexandra honlapjáról.

Irodalom:

Gary Chapman: Családi összhangzattan

Gary Chapman: Egymásra hangolva

Gary Chapman: Kamaszokra hangolva

Gary Chapman: Gyerekekre hangolva

Gary Chapman: Maradjunk együtt

 

Te olvastad már valamelyiket? Kedvet kaptál, hogy elolvasd?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr571898096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása