VKI 2009.08.31. 09:38

A szeretet kifejezése

Talán a legfontosabb érzelem az életünkben, hogy szeretünk másokat (és magunkat is!). De ki tudjuk-e fejezni? Igen? Játszódott már le életedben a következő párbeszéd valamelyik szeretteddel?

- De hiszen tudod, hogy szeretlek!

- Tudom, de nem érzem.

 

Ha megfelelőképpen tudjuk éreztetni a másikkal, hogy szeretjük, az nagyban javít a kapcsolatunk minőségén, megelőzi a problémákat, és harmóniát tart fönt. Nem is kell részleteznem, mennyire fontos a bensőséges kapcsolatokban a szeretet kifejezése. Eric Berne is megfogalmazta a szeretet kifejezésének fontosságát. Ő akkor két kifejezési módot, a testi és szóbeli módokat határozta meg. Gary Chapman amerikai családterapeuta felfedezte, hogy ennél több kifejezési mód létezik, összesen öt: a fizikai és szóbeli kifejezési módokon túl a minőségi idő, a szívességek és az ajándékozás útján tudathatjuk valakivel, hogy mennyire szeretjük. Chapman szerint mindenkinek megvan a rá jellemző „szeretetnyelve”.

    Minden szeretetnyelv használata fontos, és alkalmazandó is, és jellemző mindenkire, viszont egy (esetleg kettő) kiemelkedően jellemző. Így, ha mondjuk egy párnak, vagy egy szülőnek és gyerekének nem ugyanaz a szeretetnyelve, akkor nagyon is valószínű, hogy a fenti párbeszéd lejátszódott már közöttük. Miről van szó? Nagyon is kifejezik egymásnak a szeretetüket, de nem azon a módon, amit a másik ért, így „elbeszélnek egymás mellett”. Például apa szeretetnyelve a minőségi idő, így megpróbál fiával annyi időt tölteni, amennyit csak lehet. A fiú úgy érzi, az apja nem akar leszállni róla, és azért is elégedetlen, mert soha nem dicsérik meg. Nem érzi, hogy szeretik, mert az ő szeretetnyelve a szóbeli kifejezésforma, de apja ezt nem alkalmazza. A különböző módokat külön postokban tárgyalom, itt most álljon bevezetőként néhány általános tudnivaló…

Az alapok: hogyan fedezzük fel szerettünk szeretet-nyelvét? Figyeljünk rá! Kérdezzünk rá, mit tehetnénk másképp/jobban, hogy szeretetünket kifejezzük! Beszéljünk nyíltan a témáról! Ő milyen kifejezési módokat használ? Mi esik jól neki? Mit igényel? Mire panaszkodik? „Soha nem ölelsz meg!” – mondja az anyukánk, ebből valószínű, az ő nyelve a fizikai kifejezési forma. Ha ezek alapján nem boldogulunk, tarthatunk naponta másik szeretet-nyelv napot – ajánlja Chapman –, amikor egy-egy kifejezési módot hangsúlyosabban használunk. Figyeljük meg, melyik módra hogyan reagált. Amelyik(ek)re legjobban, valószínűleg az az ő szeretet-nyelve. Vegyük figyelembe, hogy a szeretet-nyelv akár változhat, főleg a gyerekkor és felnőttkor között.

Hogyan fejezzük ki bármilyen nyelven a szeretetünket? Ne tolakodjunk, válasszuk meg a kellő életkornak, kapcsolatnak megfelelő kifejezési formát; a helyet és az időt.

Chapman érthetően összefoglalja a kifejezési módokat, és hasznos gyakorlati tanácsokat ad. Ezek alapján összefoglalom a tudnivalókat és a tanácsokat is adok, hogy az Olvasó is tudatosítani tudja saját maga, és mások szeretetnyelvét, majd beszélni tudja azt.

 

Neked mi a szeretetnyelved?

 

Könyvajánló: Chapman, G. (2005). Kamaszokra hangolva, Budapest: Harmat Kiadó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raknelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr261350093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása